NARAVNA POMOČ

Odlično počutje in krepko zdravje iz čebeljega panja

T.D.
27. 12. 2020, 12.45
Deli članek:

Pri krepitvi in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja nam lahko pomagajo čebelji produkti, kot so med, cvetni prah, matični mleček in propolis.

dreamstime
Čebelje izdelke uživamo v naravni obliki, kot prehransko dopolnilo ali pa iz njih naredimo razne pripravke.

Pripravki iz čebeljega panja so namreč že stoletja nepogrešljiv del domače lekarne, saj ugodno vplivajo na več kot 500 različnih bolezenskih stanj in težav. Čeprav apiterapija v Sloveniji ni sestavni del uradne medicine, pa čebelje pridelke pogosto priporočajo tudi zdravniki kot dodatno pomoč pri preprečevanju ali zdravljenju nekega obolenja. Uživamo jih lahko v naravni obliki, kot prehransko dopolnilo ali pa iz njih naredimo različne pripravke.

Med

Med vsebuje vitamine, minerale, antioksidante in encime. Je hranilo, lepotilo in zdravilo. Krepi imunski sistem, sprošča, izboljšuje spanec, pomirja pljuča, olajšuje izkašljevanje in dihanje. Učinkuje protimikrobno, zato pomirja kožo in je primeren za lepotilne maske za kožo ter lase. Pospešuje celjenje ranic in manjših opeklin.

Cvetni prah

Pelod vsebuje veliko beljakovin in vitaminov, zato ima kup blagodejnih učinkov na zdravje. Francoski zdravnik Chauvin je proučeval delovanje cvetnega prahu in med drugim ugotovil, da ureja delovanje črevesja, povečuje količino hemoglobina v krvi, izboljšuje razpoloženje (živčnost in razdražljivost popustita), prekrvitev možganov, vid ... Obstaja več načinov uživanja cvetnega prahu. Lahko ga jemo samostojno ali pa kot dodatek drugim jedem. Lahko ga namočimo v tekočini, ki ji dodamo malo medu, in mešanico popijemo.

Matični mleček

Matični mleček je izloček žlez mladih čebel dojilj in se ponaša z edinstveno sestavo. Vsebuje beljakovine, sladkorje, lipide, proste aminokisline, minerale, vitamine in proste maščobne kisline, med katerimi je najpomembnejša 10 HDA. Zaradi bogate sestave matični mleček ugodno vpliva na imunski sistem in živčevje (izboljša spomin, omogoča miren spanec), deluje antidepresivno, ščiti pred srčno-žilnimi obolenji, pomembno pa znižuje tudi slab holesterol. Matični mleček je najbolje uživati v njegovi najčistejši obliki. Najhitreje bo učinkoval, če ga zaužijemo tako, da manjšo količino odmerimo pod jezik in počakamo, da ga telo vsrka.