Janša je danes pred kamerami dejal, da se z današnjim dnem začenja tretja faza spopada z epidemijo in da računajo na to, da bo ta 100-odstotno uspešna. Pojasnil je, da bi v skladu s projekcijami, v kolikor tega cepiva ne bi bilo, iz epidemije izšli šele nekje aprila, pri čemer hkrati ne bi imeli nobenih garancij, da se ne bi ponovila. 

Janša je poudaril, da je pred nami občutljiv čas, ko bo mogoče ponekod težje biti previden, saj marsikdo že misli, da je zdaj že vse končano. »Ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali, do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo,« je dejal premier. 

Velik uspeh zahodne znanosti

Janša je še povedal, da je prihod cepiva v Slovenijo in Evropo velik uspeh zahodne znanosti, hkrati pa je še ena potrditev razlogov za obstoj Evropske unije, kjer je bilo na zadnji seji Evropskega sveta usklajeno vse od delitve cepiva, rokov in celotne logistike. Izpostavil je, da gre šele za prvo pošiljko, v naslednjih tednih pa bo v Slovenijo prispelo nekaj čez 16.000 odmerkov vsak teden, s čimer se bodo okrepile naše možnosti v spopadu z epidemijo. Bo pa treba ohraniti na zunanjih mejah omejitve, je pojasnil po poročanju STA. Hkrati je poudaril, da je »naša dolžnost, da del količin cepiva, ki smo ga rezervirali v EU, potem, ko bomo iz najhujšega, namenimo za druge«, predvsem za soseščino, ker je to ne le vprašanje solidarnosti, ampak tudi našega interesa.

Ob tem se je Janša zahvalil vsem, ki so v zadnjih dnevih in tednih delali na projektu cepljenja, ter sodelavcem na ministrstvu za zdravje, Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in drugim. Čestital je tudi »pogumnim varovancem« domov starejših, ki so se prvi cepili, in dejal, da sta z direktorjem Doma Danice Vogrinec vsaj v tem domu videla, da se vsi počutijo dobro. 

Cepil se bo takoj, ko bo na vrsti

Janša je za konec pojasnil še, da je bil spopad z epidemijo v naši državi dodatno otežen zaradi tega, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih nismo vlagali dovolj, kar da ni sprejemljivo in se bo zdaj spremenilo. Če bi bile kapacitete večje, standard višji, bi bile žrtve epidemije v tem sektorju bistveno manjše, je ocenil.Vlada bo naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v domove starejši bistveno večja, je dejal premier Janša. Zato so zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov za naslednja leta, računajo pa tudi na velik posluh lokalnih skupnosti, poroča STA.

Glede cepljenja je sicer dejal, da se bo sam cepil takoj, ko bo na vrsti. Poudaril je, da je cepljenje, dokler je v državi nekaj 1000 odmerkov cepiva, velik privilegij, saj gre za cepivo, ki ga ni mogoče kar tako kupiti, zato je prav, da se držimo vrstnega reda, ki ga je določila stroka ne samo pri nas, temveč v celotni Evropski uniji.

Situacija se je malenkostno izboljšala

Sicer pa je Janša danes obiskal tudi Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer so danes dobili 125 doz cepiva in z njimi že cepili zaposlene. Ker so se zavedali, da bodo sprostitev gibanja med prazniki, več stikov in "mešanje mehurčkov" povzročilo nove okužbe, s tem pa gre pričakovati tudi večji pritisk na bolnišnice, so direktorje bolnišnic že pred prazniki prosili, če lahko zagotovijo 30-odstotne rezerve, je po poročanju STA pojasnil Janša. Glede na covidno statistiko je sicer Slovenija po vseh kriterijih v soboto prešla iz tako imenovane črne v rdečo cono. "Situacija se je torej malenkostno izboljšala. Upam, da ne le začasno," je dejal Janša. 

Prioritete

Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod 1000, je navedel premier. 

Ena od prioritet pri sproščanju ukrepov je šolstvo, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami, "je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne," je dodal premier. Napovedal je, da bo vlada o tem odločala sredi prihodnjega tedna. Ponovil je, da bodo pa pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili. 

"Nepotrebna provokacija"

Dotaknil se je tudi odprtja smučišč pred prazniki. Kot je opozoril, so pojasnili, da gre za začasno odprtje, "ta provokacija s Krvavcem", ko je smučišče obratovalo kljub prepovedi, pa da je bila "popolnoma nepotrebna". "In tisti, ki ne spoštujejo ukrepov, si tudi ne zaslužijo subvencij za nadomestilo izpada prihodkov," je še dodal Janša. 

Smučanje je nadstandard, ne pa prioriteta, kot sta na primer šolstvo in zdravstvo, je opozoril premier. "Apeliram k razumevanju," je po poročanju STA pozval ljubitelje smučanja.