čakajo tudi do 10 ur

FOTO: Zaradi gneče na meji kaos na avtocestah, ljudje izstopajo iz avtomobilov in se sprehajajo po vozišču

B.K.
19. 12. 2020, 18.00
Posodobljeno: 19. 12. 2020, 18.05
Deli članek:

Ob povečanju prometa pred prazniki nastajajo daljši zastoji na mejnih prehodih s Hrvaško.

PU Novo mesto
Vozniki in potniki izstopajo iz vozil.

Do daljšega čakanja in zastojev prihaja predvsem zaradi ukrepov, ki jih hrvaški cariniki izvajajo ob vstopu v državo. Na našem območju je največ gneče na mejnih prehodih Obrežje in Metlika, sporočajo s Policijske uprave Novo mesto.

Zgodaj popoldne je bila čakalna doba na Obrežju pri vstopu na Hrvaško okoli deset ur, kolona pa je bila dolga več kot 15 kilometrov. Ob 16. uri je bila čakalna doba še vedno okoli osem ur. Do zastojev prihaja tudi na mejnem prehodu Metlika, kjer je bila čakalna doba tudi do tri ure. Povečan promet na vstopu v Hrvaško policisti pričakujejo vse do jutranjih ur.

PU Novo mesto
Mnogi se za praznike vračajo domov.

Policisti imajo polne roke dela z neodgovornimi vozniki

Na avtocesti med priključkom Drnovo in mejnim prehodom Obrežje pa tudi na širšem območju Brežic in Metlike imajo zato policisti že ves dan veliko dela pri urejanju prometa. Na avtocesti namreč mnogi neodgovorni vozniki in potniki izstopajo iz vozil in hodijo po avtocesti, s tem pa ogrožajo sebe in druge. Policisti se tudi trudijo vzpostavljati reševalni pas, saj številni vozniki ne upoštevajo predpisov o vzpostavitvi reševalnega pasu. Pri zavarovanju kolone policistom nudijo pomoč delavci DARS.

PU Novo mesto
Nekateri se ustavljajo in hodijo po avtocesti.

Zaradi velike gneče in s tem povezanih težav v lokalnem prometu na območju Metlike so policisti že v Novem mestu preusmerjali tovorna vozila namenjena v Metliko, proti Obrežju. Tako v Metliki, kot na širšem območju Brežic so tudi na vzporednih in lokalnih cestah poskušali zagotavljati kar najbolj nemoten promet za lokalne prebivalce, so še zapisali na PU Novo mesto.

PU Novo mesto
Avtocestni sprehajalci.

Policisti zato voznikom svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno, upoštevajo cestno prometne predpise, prometno signalizacijo in navodila policistov. Predvsem pa naj bodo strpni, poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

PU Novo mesto
Ob enih popoldan je bila čakalna doba ocenjena na 10 ur, ob štirih popoldan še vedno na osem.

PU Novo mesto
Gneča se bo po ocenah policistov nadaljevala do jutra.