Sedmi protikoronski zakon

Pomoč za upokojence, študente, nekatere zaposlene in tudi za verske uslužbence

C.E./STA
19. 12. 2020, 16.06
Posodobljeno: 19. 12. 2020, 16.11
Deli članek:

Vlada je sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona

Profimedia
Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše pa je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov.

"V tokratnem protikoronskem zakonu je vlada posebno pozornost namenila socialnim vprašanjem državljanov in državljank, predvsem najšibkejših," je povedal minister za finance Andrej Šircelj.

Za otroka 500 evrov

Krizni dodatek bodo dobili upokojenci, študenti, prejemniki otroškega dodatka, starši z več otroki, starejši kmetje, zaposleni, ki prejemajo prejemke v višini do dveh minimalnih plač, je naštel minister. "Za vsakega novorojenega otroka bo država plačala 500 evrov," je dodal.

Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek. Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše pa je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. "Socialna komponenta tega paketa je precejšnja, verjamemo pa, da bodo ta izplačila izboljšala socialni položaj tistih, ki so teh dodatkov najbolj potrebni," je dejal Šircelj. 

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se denimo povračilo teh stroškov lahko podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega.

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, pa sta predvideni dve izjemi - 27. decembra in 3. januarja. Glede te določbe je Šircelj sicer dejal, da bo vse odvisno od epidemiološke slike.