Obiski

Kacin razkril: ti ukrepi se bodo zrahljali med prazniki

B.K.
19. 12. 2020, 16.14
Posodobljeno: 19. 12. 2020, 17.03
Deli članek:

Med božičnimi prazniki bomo lahko malce lažje zadihali, morda tudi med novoletnimi.

Bobo
Jelko Kacin.

Glede na opazen trend izboljšanja epidemioloških razmer je vlada na danšnji seji sprejela nekaj odločitev vezanih na ukrepe med prihajajočimi božičnimi in morda tudi novoletnimi prazniki. Na popoldanski novinarski konferenci je rahljanje ukrepov predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Možno bo prehajanje med občinami, stik dveh gospodinjstev

Najpomembnejša novost je vsekakor ta, da bo iz 24. na 25. december dvignjena prepoved prehajanja med občinami in sicer od 24.12. od 12.00 do 25. 12. do 20.00. Enako rahljanje si lahko obetamo tudi iz 31.12. na 1.1. drugo leto, a le če se vmes epidemiološka situacija ne bo poslabšala.

Prav tako je za božič dovoljen stik dveh gospodinjstev, do največ 6 odraslih oseb. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti.

A ob tem je Kacin opozoril, da "to ni praznovanje, to je obisk". Še vedno bo veljala prepoved gibanja po deveti uri.

Podjetja naj vzamejo kolektivni dopust do 10. januarja

Vlada ob tem tudi poziva vse delodajalce, naj se odločijo za kolektivni dopust od 24.12. do 10.1. drugo leto, če pa to ne gre pa vsaj za delo od doma, kjer je to možno.

Državna uprava bo med 24. 12. in 4. 1. opravljala le najnujnejše aktivnosti.

S četrtkom konec zdajšnjih omilitev

Sicer pa se s četrtkom znova zapirajo vse storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti telesnim stikom, nazaj se uvede tudi prepoved prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Vrnili se bomo torej na stanje kot je bilo pred ponedeljkom, razen če bi se razmere bistveno izboljšale.