ZAČIMBE ZA GLADKO POLT

Z ingverjem in cimetom do mehke in čiste kože

T.D.
19. 12. 2020, 16.25
Deli članek:

En ščepec začimb lahko odtehta na kilograme kozmetičnih pripravkov iz tub in kozarčkov. Pozimi izberimo takšne začimbe, ki pogrejejo, hranijo in vlažijo, denimo ingver in cimet.

Dreamstime
Pri zabuhlem obrazu in pordeli koži si cimetovo pripravite oblogo za obraz.

Ingver je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Pomaga pri slabi prebavi, spodbuja krvni pretok in učinkuje antiseptično. Je zelo osvežilen in poživlja telo. Tudi kozmetični izdelki, ki vsebujejo izvlečke ingverja, kožo osvežujejo in poživljajo.

Kopel za noge

Če čutite, da se vas loteva značilna zimska utrujenost, imate večino dneva otekle noge in ste povsem brez energije, vam svetujemo ingverjevo kopel za noge. Ta vam bo sprostila mišice, razstrupila telo in vas napolnila z novim valom moči, ki jo boste zlahka izžarevali navzven. Napolnite vedro z vročo vodo. Vanjo dajte dve jedilni žlici naribanega svežega ingverja in eno žlico gorčice v prahu oziroma mletih gorčičnih semen. Noge namakajte od 15 do 20 minut.

Pomlajevalno luščilo

Ingver je znan po svojem proticelulitnem učinku, zato je nadvse uporaben na predelih, kjer nastaja pomarančasta koža. Priporočamo, da si prizadete predele ali kar vse telo natrete z ingverjevim luščilom. Zmešajte pol skodelice ekološko pridelanega sladkorja, četrt skodelice olivnega olja, dve jedilni žlici sveže naribane ingverjeve korenine in malo limoninega soka. Pod prho si vtrite mešanico v kožo in dobro sperite. Ostanek pilinga lahko hranite v hladilniku največ en teden.

Kopalna sol

Ingver in cimet sta najboljša dodatka sproščujoči kopeli, ki nadvse dobro dene po napornem, dolgem dnevu. Četrt skodelice soli iz Mrtvega morja zmešajte s tremi jedilnimi žlicami naribane ingverjeve korenine, pol jedilne žlice cimeta in petimi kapljicami eteričnega olja sladke pomaranče. Dodajte v kopel in uživajte v njej 20 minut.

Maska za utrujeno kožo

Ob zabuhlosti obraza in pordeli koži si pripravite oblogo za obraz, ki kožo tudi očisti. Zmešajte dve jedilni žlici medu s po eno čajno žličko cimeta in muškatnega oreščka. Gosto pasto nanesite na obraz. Po pol ure jo sperite s toplo vodo in jo medtem nežno drgnite s kože v krožnih gibih, kar dodatno pospeši prekrvitev celic.

Maska za posvetlitev las

Cimet učinkuje podobno kot peroksid, zlasti v kombinaciji z medom. Z naslednjo masko si lahko lase posvetlite za približno dva odtenka. Zmešajte pol skodelice medu, eno skodelico vode, dve čajni žlički olivnega olja in tri čajne žličke mletega cimeta. Masko nanesite na suhe lase, jih nato ovijte v brisačo in pustite učinkovati štiri ure. Sperite in si umijte lase kot običajno.