Dotrajana

Mednarodna vesoljska postaja spet pušča zrak

B.K./STA
19. 12. 2020, 14.20
Posodobljeno: 19. 12. 2020, 15.53
Deli članek:

Kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so poročali o novih težavah zaradi uhajanja zraka iz ruskega dela postaje. Zaradi zmanjševanja rezerv s kisikom so morali najti razpoko in odpraviti težavo. Kot so danes sporočili iz ruske vesoljske agencije Roskozmos, je vse pod nadzorom.

NASA
Pogled z Mednarodne vesoljske postaje proti Zemlji in Rimski cesti.

Vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin je danes zagotovil, da je vse pod nadzorom. So pa težave po njegovem mnenju budnica, da je prišel čas za razmislek o novih strukturah.

Težave z uhajanjem zraka se sicer vrstijo že vse od avgusta. Za zdaj ni znano, kje v ruskem modulu Zvezda prihaja do uhajanja.

Sedaj razmišljajo, da bi celoten del hermetično zaprli, da ne bo ogrozili oskrbe s kisikom, vendar bi to vplivalo na delovanje celotne mednarodne postaje.

Že v oktobru je posadka opozorila, da naj bi na prehodnem delu Zvezde našli razpoko. Pri iskanju razpoke so si pomagali s čajnimi lističi, ki so se premikali v smeri razpoke. Okoli 4,5 centimetra domnevne razpoke so nato zapolnili, ni pa znano, kako da je prišlo do uhajanja. Kasneje so opazili, da zrak še vedno uhaja, zato so si zadevo ogledali od zunaj, vendar niso dobili nobenih odgovorov.

Roskozmos poudarja, da to ne predstavlja neposredne grožnje posadki ISS, ki se ji že pozna zob časa. V vesolju je namreč že več kot 20 let in v zadnjem času so poročali o več težavah, med drugim tudi s straniščnim sistemom. Na postaji je trenutno sedem članov posadke: dva Rusa, štirje Američani in Japonec.