SMC

Zorčič meni, da je projekt KUL le kulisa za predčasne volitve

B.K./STA
19. 12. 2020, 14.11
Posodobljeno: 19. 12. 2020, 14.12
Deli članek:

V SMC Erjavca za mandatarja ne podpirajo, pravi.

STA
Igor Zorčič

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič je v pogovoru za Siol dejal, da v SMC prvaka DeSUS Karla Erjavca ne podpirajo za mandatarja, ker je preveč neznank in bi bilo ta hip to zelo tvegano za državo. Realna se mu namreč zdi možnost, da bi bilo strmoglavljenje vlade le korak k predčasnim volitvam. Na vprašanje, ali so bili v poslanski skupini pri tem enotni, je odgovoril, da je bilo nekaj pomislekov.

Opozoril je tudi, da niti znotraj DeSUS še vedno ni jasno, kdo od poslancev v resnici podpira Erjavca za mandatarja.

Tajno glasovanje pa je po njegovi oceni za nekatere stranke "pravzaprav edini izhod, da varno izstopijo s tega vlaka koalicije KUL, na katerega same niti niso hotele, ker se jim mudi na predčasne volitve".

Povsem realen se mu zdi scenarij, o katerem je po njegovih besedah "mogoče slišati po parlamentarnih hodnikih," da z izvolitvijo Erjavca izglasujejo konstruktivno nezaupnico, pozneje pa ne potrdijo ekipe ministrov. Posledice bi bile četrte zaporedne predčasne volitve.

V SMC so pričakovali, da bodo z DeSUS začeli napovedano sodelovanje in zbliževanje strank. Zorčič idejo zagovarja zaradi razdrobljenosti političnega prostora. A so očitno v DeSUS prevladale druge prioritete in iz tega še nekaj časa ne bo nič, ocenjuje.