Odzivi iz Slovenije in sveta

Bidnu čestitali Tonin, Gantar, Pahor, Zorčič, tudi Damijan, Janša pa sporoča nekaj drugega

C.E.
7. 11. 2020, 18.58
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 20.04
Deli članek:

Med slovenskimi politiki je najverjetnejšemu novemu predsedniku ZDA čestitala evropska poslanka Ljudmila Novak. Josephu Bidnu so čestitali tudi vsi predsedniki ali premierji največjih evropskih držav. Ne pa Janez Janša.

Bobo
Janša vztraja pri Trumpu, Tonin je že čestital Bidnu.

Od članov slovenske vlade je tokrat prvi čestital obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. Še pred Toninom je Bidnu čestitala njegova predhodnica na čelu NSi, evropska poslanka Ljudmila Novak.

Izvolitev Bidna je na Twitterju za novo novico označil minister za zdravje Tomaž Gantar: "Dobre novice onkraj luže, tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese, kot globalno politiko. Čestitke."

Čestitki sta izrekla tudi predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič iz vrst SMC.

Premier Janez Janša pa je ohranil drugačno držo, neomajno podporo Donaldu Trumpu. "Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izzidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela," je v svojem slogu tipkal Janša in dodal, da so MSM kljub temu (mainstream media ali osrednji mediji) razglasili zmagovalca. Dodajmo, da so Bidna kot zmagovalca razglasili tudi pri Fox News, desno usmerjenem mediju. Janša je sicer že v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je zapisal, republikancem pa čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

Je pa Bidnu čestital ekonomist Jože P. Damijan, ki ga je opozicija izbrala za mandatarja morebitne nove koalicije.

Novoizvoljenemu predsedniku ZDA je čestital tudi vodja opozicijske LMŠ Marjan Šarec. "Verjamem, da bo Joe Biden vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih problemov," je zapisal. 

Voditeljica SD Tanja Fajon je v čestitki zapisala, da je "zgodovinska udeležba na volitvah v ZDA prinesla močnega in naprednega zaveznika". "Verjamem, da Joe Biden prinaša povratek k primatu človekovih pravic, vladavini prava in multilateralni gradnji miru. Čas je, da Janez Janša pošlje čestitko v imenu vseh nas," je dodala.

Čestitke vodilni svetovnih politikov

Med prvimi sta bila kanadski in britanski premier, Justin Trudeau in Boris Johnson.

"Naši državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Naš odnos je edinstven na svetu. Res se veselim sodelovanja," je tvitnil Trudeau, s katerim se je Trump večkrat zapletel v spore.

Johnson pa je Bidnu in bodoči podpredsednici Kamali Harris čestital za "zgodovinski dosežek" ter poudaril, da so ZDA najpomembnejša britanska zaveznica. Dodal je, da se veselijo sodelovanja na prednostnih področjih od podnebnih sprememb do trgovine in varnosti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško vlado. "Radi bi vlagali v sodelovanje za nov transatlantski začetek," je poudaril, čestitki se je nato pridružila še kanclerka Angela Merkel.

Bidnu je seveda čestital tudi hrvaški predsednik Andrej Plenković.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli so poudarili pripravljenost na obnovitev transatlantskega partnerstva.

Za konec pa si v spodnjem tvitu poglejmo, kako se na vest o izvolitvi novega ameriškega predsednika odzove politik, s katerim je Janša plezal po severni triglavski steni.