KONEC IDILE

FOTO: Težave Grandovih: ob deževju jih zalivata voda in blato

L. Markelj / Dolenjski list
7. 11. 2020, 15.28
Deli članek:

Ko sta se pred desetimi leti zakonca Granda iz Novega mesta preselila v Šmarješke Toplice, kjer sta si v čudovitem naselju Nad Prinovcem kupila brunarico z vrtom, si tudi v sanjah nista predstavljala, da se bosta po nekaj letih mirnega upokojenskega življenja ukvarjala s hudimi težavami, za katere nista kriva sama.

L. Markelj
Tudi po izkopu zadrževalnih kanalov ni bolje, voda se ob deževju preliva čez Grandovo parcelo. Na fotografiji je njihova lopa.

L. Markelj
Grandova želita in upata le, da bodo odgovorni poskrbeli, da bo njunih težav z meteorno vodo s sosednje parcele čim prej konec in da bosta v svoji hišici v naselju Nad Prinovcem živela lepo kot nekoč.

Ob obilnejšem deževju z zgornje sosednje parcele voda dere navzdol in jima na njun vrt prinaša kupe blata ter dela škodo. Ko je bilo najhuje, je blato naneslo vse do spodnje lokalne ceste. A tako ni od nekdaj, ampak se je vse začelo to jesen. Nad njuno parcelo v zadnji vrsti hiš v stanovanjsko-počitniški soseski Prinovec, na slabih treh hektarjih velikem nepozidanem območju na vzhodnem obrobju naselja Šmarješke Toplice in ob gozdnem robu na severu, namreč že nekaj časa nastaja nova stanovanjska soseska Prinovec 2. V treh vzporednih vrstah naj bi postavili 36 novih stanovanjskih hiš ekološke gradnje, pretežno iz lesa. Naložbenik, ljubljansko nepremičninsko podjetje NEP Projekt, se je že lotil urejanja zemljišča. Posekal je gozd, uredil tudi novo dostopno pot iz smeri Družinska vas, a ker je vse skupaj že nekaj časa stalo, so poseko zarasli akacija, ambrozija in japonski dresnik.

Odstranitev rastlinja

»Invazivno rastlinje je že uhajalo na naš vrt, tudi sosed je imel težave in poleti je poklical lastnike, naj kaj ukrenejo,« pripoveduje Nevenka Granda. »Rastlinje so res odstranili, a očitno zadeve niso opravili strokovno, čeprav pravijo, da so naredili vse, kot je treba. Z izgovorom, da odstranjujejo rastlinje, so teren popolnoma spremenili in z največjimi bagri ruvali ven še korenine dreves, ostanke štorov ... Vse to so nanosili zgoraj v dolg nasip in ga zasipali z zemljo, skratka prej položen teren so naredili strm. In ti posegi so očitno postali vzrok naših težav,« pravi Grandova.

L. Markelj
22. novembra – voda in blato, vse je drlo po potkah in parceli Grandovih navzdol do ceste.

Bil je 22. september, ko se je zgodil prvi in do zdaj najhujši vdor meteorne vode z zgornjega terena. V hudem deževju se je mimo Grandove lope in čez ves vrt vsula zemlja, voda je drla kot za stavo in vse blato je nanašalo navzdol po celotni Grandovi parceli, potkah, stopnicah, vse do spodnje ceste v naselju, kjer so se zamašili celo jaški. »To se je zgodilo nenadoma, v 20 minutah. Bili smo v blatu, vodi, to je bil tak šok, da ne morem povedati,« se spominja Grandova. Poklicali so policijo, gasilce in civilno zaščito.

Zadrževalni kanali ne pomagajo

Nanose blata na njihovem zemljišču in cestišču je izvajalec del odstranil in rešitev predvidel v izkopu dveh zadrževalnih kanalov na parceli bodoče stanovanjske soseske, ki naj bi prestregla vodo ob novem deževju in preprečila nadaljnje povzročanje škode.

A to se ne dogaja, kot pove Grandova. Težave nastajajo praktično ob vsakem večjem deževju, nazadnje je bilo to pred kratkim, ko sta se zadrževalna kanala hitro napolnila z blatno vodo, ta pa se je nato začela prelivati čez rob, na njihovo parcelo. Veliko škodo voda in blato naredita tudi v lopi, kjer imata zakonca Granda shranjeno orodje, kosilnico, različne pripomočke za delo na vrtu, in vsega ne moreta kar nekam umakniti.

Pred začetnimi deli v novi stanovanjski soseski, ko je to območje prekrival gozd, čez pa je vodila sprehajalna potka proti Vinjemu Vrhu, teh nevšečnosti ni bilo. Zdaj pa tako! Največje probleme imajo prav Grandovi, sosedje skoraj ne.

L. Markelj
Lopate, motike, metle ... vse to orodje je pri Grandovih vedno v pripravljenosti.

Strah pred vsakim dežjem

»Zdaj se z možem bojiva vsake slabe vremenske napovedi, jesen pa bo gotovo deževna in kaj bo šele pozimi! Z možem sva starejša, pa bodo vrt in potke kar naprej mokre in blatne. Kaj če nama spodrsne,« razmišlja Grandova in pove, da se počutita nemočna, ker pravega odziva odgovornih ni, čeprav so jih večkrat pozvali. Zato zadeve rešujejo s pomočjo pravnika.

Poklicala sta tudi gradbeni inšpektorat, naj si pride pogledat razmere in ukrepa. »A gospod je prišel in dejal, da ni nobenih sprememb in da je vse v skladu s predpisi. Bila sva razočarana,« povesta zakonca Granda, ki sta se po pomoč obrnila še na Občino Šmarješke Toplice. Odziv je bil, opravili so ogled in investitorja že večkrat pozvali k rešitvi problema.

Občina in inšpekcija na delu

Kot pravi Stane Bajuk z Občine Šmarješke Toplice, je občina v omenjeni zadevi ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi. »Investitorja, ki je začel zemeljska dela za ureditev stanovanjskega naselja Nad Prinovcem 2, smo večkrat obvestili in opozorili na težave, ki nastajajo zaradi deževja in izpiranja zemljine z območja gradbišča po zasebnih zemljiščih in občinskem cestnem omrežju, ter ga pozvali, naj nemudoma odpravi vso nastalo škodo na zasebnih in občinskih zemljiščih ter naredi vse potrebno za preprečitev nadaljnjega nastajanja škode na teh zemljiščih. O zadevi sta bila obveščena tudi medobčinsko redarstvo in inšpektorat, da ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi,« pojasni Bajuk.

Vodja Medobčinskega inšpektorata občin Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Kostanjevica na Krki Nataša Rajak problem pozna. Prišla je na teren, vse popisala in fotografirala. »Postopek je uveden, kaj več zdaj ne morem reči,« pravi Rajakova. Medobčinski inšpektorat ima pristojnosti, da lahko med drugim posreduje zaradi nadzora nad onesnaženjem občinskih cest in odvodnjavanjem meteornih voda.

L. Markelj
Pogled s parcele naložbenika, kjer so uredili jarke. Ob obilnejšem deževju je vode vseeno preveč.

Naložbenik sanacijo opravil. Kaj pa v prihodnje?

In kaj o problematiki Grandovih pove investitor nove stanovanjske soseske, družba NEP Projekt iz Ljubljane? V njegovem imenu se je oglasil odvetnik Andrej Jernejčič, ki pravi, da je njegova stranka kot zemljiškoknjižna lastnica parcele 1271/112, k.l.1467 – Družinska vas po pooblaščenem izvajalcu izvedla izravnavo zemljišča in odstranitev rastlinja, »kar je bila v delu tudi izrecna zahteva Grandove zaradi razraščanja ambrozije«.

Drži, da se je po teh delih 22. septembra zaradi izjemne količine padavin po intenzivnem deževju spirala površinska zemlja na parceli investitorja, »in je posledično prišlo do manjšega vdora blata na parcele družine Granda. Naša stranka je po obvestilu in pozivu nemudoma izvedla potrebno sanacijo in čiščenje za odpravo škode na zemljišču prizadetih strank. Sočasno so bila na zemljišču moje stranke izvedena tudi strojna dela s prekopom zemljišča tako, da bi se preprečilo nadaljnje izlivanje,« pravi Jernejčič in doda, da nadaljnjih sanacijskih del zaradi razmočenosti terena trenutno ni mogoče opraviti.

Je pa naročnik pripravljen opraviti vsa potrebna dela za zavarovanje zemljišča družine Granda, če bo to potrebno. »Predvidoma bodo izvedena dela z zatravitvijo zemljišča nad parcelno številko 1271/112. Naša stranka meni, da vzrok za nastalo stanje ni v pomanjkljivo izvedenih delih in varovanju, temveč v neobičajno veliki količini padavin, nastalih kot posledica utrganja oblaka, tako da je voda drla po pobočju, kar je povzročilo opisano stanje,« še pove Andrej Jernejčič. Kaj več o začetku gradnje nove soseske in obsegu pozidave pravi, da ne more povedati.