Svet

Iran upa na vrnitev ZDA k mednarodnem dogovoru

C.E./STA
7. 11. 2020, 14.09
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 14.14
Deli članek:

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes v luči ameriških predsedniških volitev, katerih rezultati še niso znani, izrazil upanje, da se bo naslednja ameriška administracija vrnila k mednarodnemu dogovoru o iranskem jedrskem programu.

Profimedia
Iranski predsednik Hasan Rohani je izrazil upanje, da bodo tisti, ki so uvedli sankcije, ugotovili, da je njihova pot napačna in da ne bodo dosegli svojih ciljev.

"Upamo, da se bo naslednja ameriška administracija česa naučila iz preteklih treh let, tako da bo spoštovala zakone in pravila ter se vrnila k svojim zavezam," je povedal Rohani v televizijskem nagovoru.  "Naši ljudje so bili v zadnjih treh letih soočeni z ekonomskim terorizmom, pokazali so odpor in potrpežljivost brez primere," je poudaril in dodal je, da bo Iran nadaljeval "odpor in potrpežljivost, dokler se druga stran ne bo uklonila pred zakoni in pravili".

Iransko zunanje ministrstvo je sicer že pred torkovimi predsedniškimi volitvami v ZDA napovedalo, da bo bolj kot na zmagovalca volitev pozorno na dejanja nove administracije v ZDA.

Administracija sedanjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, se je leta 2018 najprej enostransko umaknila iz zgodovinskega jedrskega sporazuma z Iranom, kasneje pa je znova uvedla ter podaljšala sankcije proti Teheranu.

Trumpov tekmec na volitvah, demokrat Joseph Biden, pa napoveduje, da bi sporazum z Iranom iz leta 2015, ki je bil izpogajan v času, ko je bil sam podpredsednik ZDA, uporabil kot izhodišče za pogajanja z Iranom. Bidnu glede na doslej preštete glasovnice trenutno kaže bolje v boju za predsedniški položaj.

Visoki iranski predstavniki so že večkrat izpostavili, da v ameriški predsedniški tekmi ne favorizirajo nikogar, ob tem pa so pozvali k vrnitvi k jedrskemu sporazumu, umiku sankcij in odškodnini za nastalo škodo.