Pomoč družinam in gospodarstvu

Pri naših sosedih boni v višini 1000 evrov za varstvo otrok

G.G./STA
7. 11. 2020, 11.58
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 12.07
Deli članek:

Italijani so spet v vrhu po število okuženih s tem vseprisotnim koronavirusom (le na Kitajskem ga ni več). Kakšna je vladna pomoč državljanom zaradi omejitev javnega življenja, ki onemogoča delovanje številnih poklicev.

Reuters
Epidemiološke razmere v Milanu so spet neugodne.

Finančni ukrepi, ki jih je sprejela vlada, med drugim vključujejo finančni sklad, iz katerega se bodo avtomatično financirale gospodarske dejavnosti v deželah, kjer so oziroma še bodo uvedli karanteno. Ukrepi vključujejo tudi sklad za povračilo izgub trgovin v trgovskih centrih. Ti so z izjemo živilskih trgovin, lekarn in kioskov ob koncih tedna zaprti. Poleg tega bodo starši na območjih, kjer so zaprli šole, prejeli bone v višini tisoč evrov, s katerimi bodo lahko plačali varstvo otrok.

Vlada ni sporočila finančnega obsega pomoči, vendar italijanski mediji poročajo, da je paket vreden okoli 2,5 milijarde evrov. Pred tem so že konec oktobra odobrili ukrepe v višini 5,4 milijarde.

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v petek v Italiji zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim po vsej državi velja prepoved izhodov med 22. in 5. uro. Trgovski centri so ob koncih tedna zaprti, odprte so le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Dežele razdeljene na rdeče, oranžne in rumene

Dežele so medtem glede na resnost epidemioloških razmer razdelili na rdeče, oranžne in rumene. V rdečih, med katerimi so trenutno Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Med drugim so v veljavi omejitve gibanja. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati.

V petek zvečer je italijansko ministrstvo za zdravje sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 37.809 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še 446 covidnih bolnikov. Skupaj se je doslej okužilo 862.681 ljudi, umrlo pa jih je več kot 40.600.