Vodja odseka za reaktorsko tehniko na IJS

Mogoče bodo prijeli, mogoče niso zadostni, nemogoče je napovedati, kako hitra bo rast

C.E./STA
7. 11. 2020, 09.45
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 10.12
Deli članek:

Po besedah vodje odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leona Cizlja je upadanje števila okužb s koronavirusom za upočasnitev epidemije prenizka, da bi jo lahko že ustavili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Še vedno je najbolj zanesljiv podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil Cizelj.

"Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije," je povedal in dodal, da je mogoče tudi, da ukrepi niso zadostni in da bo število okužb še naraščalo. "Kako hitra bo ta rast, je danes nemogoče napovedati," je dodal.

Rast števila novih okužb se je upočasnila, a je ta upočasnitev še prenizka, da bi ustavila epidemijo. "Pred tem je bilo reprodukcijsko število okoli dva, številke so se podvojile v šestih dneh. Zdaj smo na 1,5, številke pa se podvojijo na 12 ali 13 dni. Vsekakor imamo počasnejšo rast in to je po vsej verjetnosti posledica ukrepov, ki so bili sprejeti okoli 20. oktobra," je pojasnil Cizelj.

Takrat je začela veljati prepoved gibanja v nočnem času, druženje se je omejilo na največ šest oseb, prehajanje med občinami pa ni bilo več mogoče. Naslednji dan, 21. oktobra, pa so tudi na Goriškem in Primorsko-notranjskem začeli veljati strožji ukrepi, kot sta obvezno nošenje maske na prostem in prepoved delovanja gostinskih lokalov.