Za vozila težja od 7,5 tone

Minister Vrtovec napovedal prepoved prehitevanja tovornjakov od Šentilja do Kopra

C.E.
7. 11. 2020, 12.27
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 14.06
Deli članek:

Zaradi geografske lege Slovenije je neizogibno, da se po naših avtocestah valijo kolone tovornjakov. Odpraviti pa je možno njihovo medsebojno prehitevanje.

Bobo
Na avtocesti A1 bodo tovornjaki smeli voziti le po desnem, voznem pasu.

Za ta korak se je končno odločilo ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Jerneja Vrtovca iz NSi. »Skupaj z Darsom smo se odločili, da bomo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 t, v dnevnem času prepovedali prehitevanje. Tako bomo zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost,« je Vrtovec sporočil na Twitterju in požel odobravanje javnosti. Prepoved naj bi stopila v veljavo z letom 2021.

Po trenutni ureditvi lahko tovornjaki na avtocestah in hitrih cestah prehitevajo, kjer to ni prepovedano s prometno signalizacijo. Zagrožena globa za kršitelje znaša 300 evrov. Ta prepoved je časovno omejena med 6. in 9. uro ter med 14. in 17. uro.

Odseki, kjer je že zdaj v času prometnih konic prepovedano prehitevanje, so označeni s prometno signalizacijo, nadzor nad kršitvami pa izvaja policija. Globa za kršitelje znaša 300 evrov.