NABERIMO GA

Z divjim kostanjem nad krčne žile in težave z revmo

Z.F.
7. 11. 2020, 12.33
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 22.39
Deli članek:

Če ste se pravega kostanja že do sitega najedli, je čas, da naberete še divji kostanj. Ta sicer ni užiten, a je drugače uporaben in zdravilen. V nadaljevanju le nekaj koristnih receptov za pripravo domačih »žavb«.

Dreamstime
Divji kostanj skriva v sebi številne koristne snovi, ki lahko še kako pripomorejo k zdravju.

Strokovnjaki ločijo kar 25 različnih vrst divjega kostanja, ki so v Srednjo Evropo prišle po zaslugi botanika in zdravnika Karla Clusiusa. Ta naj bi divji kostanj dobil v dar od turškega sultana. Danes divji kostanj najdemo povsod po svetu, pogost je v parkih in drevoredih, na mestnih trgih, pa tudi na domačih dvoriščih in v živih mejah. Cveti v maju, medtem ko z rjavimi plodovi razveseli jeseni, v drugi polovici oktobra. Kot že rečeno, divji kostanj ni primeren za uživanje, a je nepogrešljiv za pripravo raznih tinktur, čajev in mazil; pri tem lahko uporabimo tudi skorjo, cvetove in liste.

Zdravilne učinkovine

V divjem kostanju najdemo predvsem saponine, flavonoide, čreslovine in sterole, pa nekaj sladkorjev, škroba in olja. Verjetno vam je znano, da je divji kostanj nepogrešljiv pri zdravljenju krčnih žil, za kar je zaslužna saponinska mešanica, imenovana escin. Ta zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi stene žil in ščiti pred nastankom edemov. Mazila tako lajšajo občutek utrujenih nog zaradi zastoja krvi v venah, zdravniki jih celo priporočajo kot dopolnitev kompresijskemu zdravljenju krčnih žil.

Kostanjevo mazilo

Uporabljamo ga predvsem za zdravljenje žilnih obolenj in hemoroidov. Za pripravo potrebujemo dobro pest divjega kostanja, olupimo ga in nastrgamo. Nato kostanj do zlato rumene barve prepražimo na 20 dag svinjske masti in pustimo stati čez noč. Zjutraj mešanico znova segrejemo in precedimo v manjše posodice. Mazilo je tako pripravljeno za uporabo. Namesto svinjske masti lahko uporabite kokosovo ali olivno olje ali pa katero drugo maščobo z dodatkom čebeljega voska.

Dreamstime
Tekočina je primerna tudi za osebno higieno.

Kostanjevo olje

Nepogrešljiva pomoč pri revmatskih obolenjih, išiasu in težavah s krčnimi žilami je kostanjevo olje. Potrebujemo dve pesti kostanjevih plodov, naribamo jih in z njimi napolnimo litrsko steklenico. Naribane kostanje nato zalijemo z visokokakovostnim hladno stiskanim olivnim oljem in pustimo stati pet tednov na svetlem, pri sobni temperaturi. Olje nato precedimo v manjše stekleničke in shranimo na hladno. Uporabljamo vsaj dvakrat dnevno oziroma po potrebi.

V odlično pomoč bo tudi tinktura

Zelo priljubljena in učinkovita je tudi tinktura iz divjega kostanja. Pripravimo jo lahko tako iz cvetov (v maju) kot iz plodov (oktobra). Če jo želite pripraviti iz cvetov, z njimi do vrha napolnite steklenico in prelijte z domačim žganjem. Steklenico nato tri tedne hranite na toplem in občasno dobro premešajte. Potem mešanico precedite v temne stekleničke in hranite na hladnem. Tinktura je nepogrešljiva pri masažah zoper revmo, pri ledvenem useku, protinu ali pri obolenjih živcev. Pomaga pa tudi pri lajšanju želodčnih krčev. Zgolj nekaj kapljic kanite na žličko sladkorja in pogoltnite. Za pripravo tinkture iz plodov potrebujete približno štiri pesti plodov, ki jih naribate in z njimi napolnite steklenico. Nato prelijte z domačim žganjem in tri tedne pustite na sobni temperaturi. Občasno premešajte. Mešanico potem precedite v temne stekleničke in shranite na hladno. Taka tinktura je idealna za masažo bolečih in oteklih nog, v primeru krčnih žil ali revmatskih obolenj.