Zanimivosti

So se ostanki voska znašli na vaši mizi?

Z.F.
5. 11. 2020, 21.46
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 22.06
Deli članek:

Noč čarovnic je za nami. Buče so odslužile svojemu namenu, sveče dogorele. A tu in tam je vendarle ostalo nekaj sledi voska. Na parketu, preprogi, oblačilih ... Kako ga odstraniti?

Dreamstime
Madeže voska na tekstilu najprej zamrznite, saj boste tako vosek preprosto odlepili s površine. Če je kos tkanine prevelik, ga prelikajte, nato pa nanj položite papirnato brisačo.

Če sveče v preostalem obdobju leta pričarajo romantično in sproščeno vzdušje, v času noči čarovnic poskrbijo za mističnost in dajejo občutek nekih drugih, davnih časov. A vsi ti prijetni občutki nas lahko precej hitro zapustijo, ko se začne vosek stekati tja, kamor nismo načrtovali. Kako se spopasti z madeži?

Gladke površine

Če se je vosek razlil po regalu, mizi, omarici, krožniku ali vazi, ste pravzaprav rojeni pod srečno zvezdo. Nikar ne drezajte vanj, dokler se ne ohladi, drugače boste naredili le še večji nered. Pustite, da se popolnoma ohladi in strdi, nato pa uporabite koničasti nož oziroma jedilni nož in ga nežno privzdignite. Vosek se bo precej hitro vdal sili in se odlepil od površine. Površino nato obrišite z vlažno krpo, ki ste ji dodali nekaj detergenta, in po potrebi nežno zdrgnite ostanke voska.

Vosek na tekstilu

Če ste imeli nekaj več smole in je madež voska pristal na vaših hlačah ali majici, prav tako še ni nič izgubljenega. Tudi tukaj je pomembno, da ne ukrepate prehitro. Pustite, da se vosek povsem strdi, nato pa oblačilo položite v vrečko in jo za dve uri postavite v zamrzovalnik. Trd vosek previdno odlepite s hlač ali majice, če pa je kljub vsemu na tkanini viden madež, uporabite trik za čiščenje voska s preprog.

Vosek na preprogah

Uh, tukaj se po navadi močno zaplete, seveda je vse odvisno od tega, kakšno preprogo imate. Če je preproga manjše velikosti, jo poskusite stlačiti v zamrzovalno skrinjo in uporabite trik za odstranjevanje voska s tekstila. Če to ni mogoče, uberite obratno pot. Potrebujete likalnik ali likalnik za lase, ki ga vključite na visoko temperaturo, lahko tudi sušilnik za lase. Na razlit vosek najprej položite papirnato brisačo, nato pa madež previdno polikajte. Postopek ponavljajte tako dolgo, dokler madež ne izgine. Če je preproga narejena iz umetnih vlaken, raje uporabite rešitev s sušilnikom za lase. V tem primeru madež najprej dobro segrejte, nato pa vosek previdno odstranjujte s papirnatimi brisačami. Na koncu na madež nanesite nekaj olja za telo in odstranite ostanke voska, šele nato pa preprogo očistite s primernim čistilom.