Bo Trump sprejel poraz?

Biden: "Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države"! Trump: "Te volitve še niso končane"

C.E./STA
7. 11. 2020, 17.35
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 18.51
Deli članek:

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija in tako v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa.

Reuters
Napovedovala se je zmaga v Pensilvaniji. Zdaj je tudi dosežena.

Nekdanji ameriški podpredsednik je glede na posodobljene rezultate volitev v zvezni državi Pensilvanija osvojil 3.345.906 glasov, Trump pa 3.311.448. S tem ko je prednost povečal na nekaj manj kot 34.500 glasov, so ga ameriški mediji, vključno s tiskovno agencijo AP in televizijo CNN, razglasili za zmagovalca volitev v tej zvezni državi, ki prinaša 20 elektorskih glasov.

Po projekcijah CNN jih je tako skupaj osvojil 273, po projekcijah AP pa 284. Tako je presegel prag 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev.

"Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države," je sporočil nekdanji ameriški podpredsednik in na Twitterju dodal: "Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame."

"S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod," je kasneje zapisal v izjavi, ki jo je objavila njegova kampanja. "Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi," je pozval. Poudaril je, da ni stvari, ki je ne morejo narediti, če to naredijo skupaj, poroča britanski BBC.

Prva temnopolta podpredsednica

Če bodo rezultati potrjeni, bo njegova podpredsednica postala Kamala Harris, ki je v prvem odzivu na Twitterju zapisala, da gre pri teh volitvah za veliko več kot samo za Bidna ali njo. "Gre za ameriško dušo in našo željo, da se borimo zanjo. Čaka nas veliko dela. Začnimo," je poudarila 56-letnica, ki bo prva ženska na tem položaju. Poleg tega bo tudi prva temnopolta oseba na podpredsedniškem položaju.

Trump ne prizna poraza

Trump, od katerega se je distanciralo kar nekaj vplivnih republikancev, ne želi priznati poraza. "Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica," je dejal Trump in poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore. Napovedal je, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec.

Tonin čestital Bidnu

Od članov slovenske vlade je tokrat prvi čestital obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. Predsednik vlade Janez Janša, ki se je na Twitterju pred dnevi zaletel s čestitko Trumpu, še "molči". Še pred Toninom je Bidnu čestitala njegova predhodnica na čelu NSi, evropska poslanka Ljudmila Novak.