Spletna aplikacija Parlameter

Kateri poslanci imajo najslabši in kateri najboljši besedni zaklad?

S.J.
7. 11. 2020, 20.05
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 20.31
Deli članek:

Spletna aplikacija Parlameter kaže, da imajo v povprečju najslabši besedni zaklad poslanci SDS, medtem ko se z najširšo uporabo besed lahko pohvali njihov koalicijski partner Desus. Od 26 poslancev SDS jih le sedem presega povprečje državnega zbora.

STA
Kakšen besedni zaklad imajo naši poslanci?
Povprečen koeficient raznolikosti besedišča poslancev znaša 116.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša je v preteklih mesecih kritikom iz tujine večkrat zabrusil, naj se naučijo slovenščine. »Kdor želi ocenjevati notranjepolitične razmere v Sloveniji, naj pride v Slovenijo in se nauči slovenščine, ali pa vsaj najde ustrezne sogovornike,« je sredi septembra dejal v pogovoru za avstrijsko nacionalno televizijo ORF.

Če pustimo ob strani, da je ustreznost sogovornikov najverjetneje povezana s člansko izkaznico SDS ali vsaj potrdilom o simpatizerstvu, bi lahko bilo pridobivanje poglobljenega znanja slovenščine za tujce ogromen zalogaj.

Znanje jezika je razdeljeno na dva segmenta, in sicer poznavanje slovničnih pravil in širino besednega zaklada. Ironično je, da predsednik SDS tujce poziva k učenju slovenščine, medtem ko se poslanci SDS, ki se razglašajo za edine prave domoljube, v parlamentu ponašajo z najšibkejšim besednim zakladom.

Povprečen koeficient širine besednega zaklada med poslanci znaša 116, medtem ko ga presega le sedem izmed 26 poslancev SDS. V nadaljevanju predstavljamo nekaj informacij o uporabi jezika v hramu demokracije, ki smo jih pridobili iz spletne aplikacije Parlameter.

POSLANCI Z NAJVEČJIM BESEDNIM ZAKLADOM

Bobo
Predstavnik ljudstva, ki se lahko ponaša z najširšim besednim zakladom, je koalicijski poslanec iz Demokratične stranke upokojencev Ivan Hršak (162).

1 Ivan Hršak – Desus
2 Blaž Pavlin – NSi
3 Robert Polnar – Desus

POSLANCI Z NAJMANJŠIM BESEDNIM ZAKLADOM

DZ RS
Na rep lestvice pa se uvršča pet poslancev SDS, najskromnejše besedišče imajo Franc Rosec (82).

1 Franc Rosec – SDS
2 Danijel Krivec – SDS
3 Alenka Jeraj – SDS

POSLANCI Z NAJPREPROSTEJŠIM BESEDJEM

STA
Najbolj po domače v državnem zboru govori Tadeja Šuštar iz NSi.

1 Tadeja Šuštar – NSi
2 Nada Brinovšek – SDS
3 Franc Rosec SDS

Pri analizi uporabe preprostosti besedišča aplikacija Parlameter upošteva pogostost uporabe besed, ki so po kvalifikatorjih Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) označene kot narečne, pogovorne in nižje pogovorne ter tiste, ki so v Slovarju novejšega besedja označene kot pogovorne.

SDS POSLANCI Z NAJMANJ PREPROSTIM BESEDJEM

Bobo
Dušan Verbič

1 Dušan Verbič – SMC
2 Dejan Židan – SD 3
Robert Polnar – Desus

POSLANCI Z NAJPOGOSTEJŠO RABO PRIVZDIGNJENEGA BESEDJA

STA
Gregor Židan

1 Gregor Židan – SD 2
Tadeja Šuštar – NSi
3 Andreja Zabret

Analiza uporabe privzdignjenega besedja Parlametra vključuje pogostost uporabe besed, ki so po kvalifikatorjih SSKJ označene kot evfemistične, mitološke, pesniške, knjižne, zastarele in starinske.

POSLANCI Z NAJMANJ POGOSTO RABO PRIVZDIGNJENEGA BESEDJA

Denis Sarkić
Dejan Židan

1 Dušan Verbič – SMC
2 Dejan Židan – SD
Anja Bah Žibert  - SDS

POSLANCI Z NAJPOGOSTEJŠO RABO EKSCESNEGA BESEDJA

STA
Felice Žiža

1 Tadeja Šuštar – NSi
2 Gregor Židan – SD
3 Felice Žiža - italijanska narodna skupnost

Analiza uporabe ekscesnega besedja upošteva pogostost uporabe besed, ki so v SSKJ označene za vulgarne, slabšalne, ekspresivne, ironične in otroške.

Pet poslancev, Andreja Zabret (LMŠ), Brane Golubović (LMŠ), Dušan Verbič (SMC), Edvard Paulič (LMŠ) in Mojca Žnidarič (SMC), je pri analizi uporabe ekscesnih besed doseglo koeficient nič, kar pomeni, da takšnih besed ne uporabljajo.

STA
Andreja Zabret