Glavkom

Naj vam ta zahrbtna bolezen ne vzame vida

T.D.
7. 11. 2020, 18.22
Deli članek:

Glavkom, imenovan tudi zelena mrena, je prebrisan tat, saj zelo počasi uničuje občutljiva vlakna vidnega živca, tako da oči ne morejo več sporočiti možganom, kaj vidijo.

Profimedia
Bolezen pogosto na enem očesu bolj napreduje kot na drugem.

Ko vendarle opazimo, da slabše vidimo, je bolezen že močno napredovala in škode pogosto ni več mogoče popraviti. Zaradi glavkoma je v svetu slepih okoli pet milijonov ljudi. Ocenjujejo, da je pri nas skoraj 20.000 bolnikov, in tako kot v svetu jih tudi pri nas polovica ne ve, da jim vid peša. Edini in precej zanesljiv način, da ohranimo naš čut zdrav v pozno starost, je redno merjenje očesnega tlaka in zdravljenje previsokih vrednosti s posebnimi kapljicami ali kirurškim posegom.

Najuspešnejše zdravljenje je preprečevanje

Preventivni pregledi so edini način za pravočasno odkritje glavkoma. Že okoli 40. leta pojdimo na temeljit pregled k oftalmologu, kjer se ne zadovoljimo zgolj z merjenjem ostrine vida. Izmerijo naj nam še očesni tlak in preverijo očesno ozadje, predvsem izstopišče vidnega živca iz očesa. Če bo specialist opazil karkoli sumljivega, nam bo preiskal tudi vidno polje, prav tukaj pa nam je mati narava potisnila v roke orožje zoper glavkom, v obliki testa, ki ga lahko opravimo kar sami. Bolezen pogosto na enem očesu bolj napreduje kot na drugem. Najprej si prekrijemo eno oko, z drugim pa glejmo v določeno točko in opazujmo celotno vidno polje, se pravi, da bomo poleg opazovane točke gledali tudi okolico. Nato naredimo enako še z drugim očesom. Vidni polji obeh očes si morata biti podobni. Če med njima opazimo veliko razliko, je to lahko znak za glavkom.

Kako zdravimo glavkom?

Znižanje krvnega tlaka v očesu zelo upočasni propadanje vidnega živca. Najprej zdravnik poskusi s kapljicami, nato z laserjem in nazadnje, če vse drugo odpove, še z operacijo. Včasih je kapljice treba jemati tudi po operaciji. Drugega načina zdravljenja ni, zato so redni pregledi vida pri očesnem zdravniku izjemnega pomena. Če je glavkom odkrit dovolj zgodaj, lahko večinoma ohranimo dober vid.

Kako pogosto k očesnemu specialistu?

Po 40. letu pojdimo na pregled k oftalmologu vsaki dve do tri leta, po 60. letu pa vsako leto. Če smo bolj lagodne vrste, kar ni ravno hvale vredno, zaprosimo za temeljit pregled vsaj, ko gremo po prva očala za bližino in ko jih vsakih nekaj let zamenjamo. Večkrat opravimo samotestiranje vidnega polja!

Kaj pa je v moji moči?

Nadzorujmo sladkorno bolezen, saj smo z njo kar za 70 odstotkov bolj ogroženi z glavkomom. Pazimo na raven sladkorja in vsako leto opravimo pregled oči ne glede na starost. Zmigajmo se! Raziskave kažejo, da 20 minut vadbe, ki nam pospeši srčni utrip, vpliva tudi na znižanje očesnega tlaka. A če jemljemo očesne kapljice, ne delajmo vaj, pri katerih je glava pod srcem, na primer stoje, položaja strešice pri jogi in drugih predklonov, saj dvignejo očesni tlak. Opustimo kajenje, saj to povečuje ogroženost z glavkomom kar za 37 odstotkov. Sprostimo se! Obstaja kar nekaj dokazov, da vaje za sproščanje znižujejo ne le krvni, ampak tudi očesni tlak. Ne pretiravajmo s kavo! Več kot pet skodelic prave kave na dan naj bi, po nekaterih raziskavah, povečalo ogroženost z zeleno mreno za 60 odstotkov. Vzrok je zgolj kofein iz kave, pravi čaj in brezalkoholne pijače pa očesnemu tlaku ne delajo škode.