Zakaj so te hiše tako drage?

Najdražji slovenski domovi: prodajajo jih tudi za tri milijone evrov

P.K.
28. 6. 2020, 07.55
Posodobljeno: 28. 6. 2020, 08.52
Deli članek:

Med oglasi na enem največjih slovenskih portalov s ponudbo nepremičnin pri nas je moč naleteti tudi na res vrtoglave cene stavb. Katera je najvišja?

nepremicnine.net
Prelesten razgled vile na Bledu.

Trenutno je v prodaji kar nekaj hiš, katerih cena sega nad milijon evrov, skoraj 200. Ta hip se prodaja 152 domovanj, ki stanejo med milijonom in dvema milijonoma, 32 hiš, za katere je treba odšteti med dvema in tremi milijoni, je pa tudi sedem takih, za katere je treba še posebej globoko seči v žep; če bi jih želeli kupiti, bi morali zanje odšteti od tri do štiri milijone evrov.

Nasploh najdražja na slovenskem nepremičninskem trgu, čakajoč na novega lastnika, je trenutno hiša, ki leži ob Blejskem jezeru oziroma ima nanj fascinanten razgled. Objekt je star malo več kot deset let in obnovljen leta 2016. Hiša ima 512 kvadratnih metrov. Pripada ji skoraj 2000 kvadratnih metrov zemljišča. V njej je med drugim velik fitnes, biljardna soba ter lastni spa kotiček, v katerem lahko uživa šest oseb.

nepremicnine.net
Ob jezeru stoji domovanje, ki ima lasten spa in velike terase, s katerih je lepo viden tudi Blejski otok. V vili je celo biljardna soba.

Razkošje brez primere

Največja odlika te vile je zagotovo velik osrednji bivalni dnevni prostor z veliko steklenimi površinami, skozi katere je res krasen razgled na otok in okolico. Samo ta del hiše ima okoli 100 kvadratnih metrov, kar je več od povprečnega domovanja Slovenca, ki živi v bloku, v eno- ali najpogosteje dvosobnem stanovanju velikosti med 50 in 80 kvadratnimi metri. Njena cena: 3.800.000 evrov.

Naslednja na seznamu najdražjih hiš, ki se trenutno prodajajo, je hiša v Portorožu. V oglasu, s katerim jo tržijo, je napisano, da je bila zgrajena leta 1969 s 642 kvadratnimi metri. V njej sta dve stanovanji, veliki okoli 300 kvadratov. Objekt leži na 1606 kvadratnih metrov velikem zemljišču in ima tudi vinsko klet. Zanjo bi morali odšteti 3.600.000 evrov. Nepremičninska agencija oglasa ni opremila s fotografijami, kar je najverjetneje posledica želje po zagotavljanju diskretnosti in zasebnosti.

nepremicnine.net
Vila v Rožni dolini v Ljubljani ima tudi dvigalo.

Največja hiša

V trenutni ponudbi nepremičnin je med najdražjimi tudi tista, ki stoji v Spodnji Savinjski dolini v Braslovčah. Kvadratura hiše je neverjetna; njen nov lastnik bo lahko užival na kar 1000 kvadratnih metrih bivalnih površin in skoraj 2000 kvadratnih metrih okolice, ki obdaja stavbo. Hiša je stara 11 let in se prodaja za 3.400.000 evrov. Vila v treh etažah ima vse, kar imajo običajne hiše, in še mnogo več, tudi kmečko sobo, bazen, savno, posebno TV-sobo in kar nekaj spalnic s svojimi kopalnicami.

Šele zdaj, za Bledom in Braslovčami, nastopi Ljubljana, z vilami, ki so na območju elitnih predelov naše prestolnice, kot je Rožna dolina. Tu je naprodaj kar nekaj hiš po ceni, ki znaša okoli dva milijona evrov. Nekaj od njih jih predstavlja diplomatske objekte, nekatere pa so hiše v zasebni lasti, kot je vila s 415 kvadratnimi metri iz leta 1927, z 860 kvadratnimi metri zemljišča, in ima dvigalo. Stane 2.390.000 evrov. Hiša je razdeljena na štiri etaže – klet, pritličje, prvo nadstropje in mansarda. Agencija, ki jo prodaja, pravi, da je popolna za družino, ki ji ustreza bivanje ob naravi in še vedno v neposredni bližini mesta.

nepremicnine.net
Fotopodpis fotke braslovče 1: Največja med vsemi; ta hiša ima 1000 kvadratnih metrov.

Kraški luksuz

Dvomilijonsko hišo najdemo tudi v Sežani. Meri kar 800 kvadratnih metrov, bohoti pa se na 4000 kvadratnih metrov veliki parceli. Nepremičninska agencija je v opisu zapisala, da gre za skrbno oblikovano vilo samotarko, »čudovito umeščeno v naravni prostor, ki v globini kraške zemlje živi s tremi srci – tremi amforami. Vinograd, oljke in fige pa ustvarjajo ugodje Mediterana – s pogledom in vonjavami«. Hiša ima štiri spalnice s kopalnico, kar dve kuhinji in eno letno pred hišo, svoj bar, bazen in vinsko klet. Pripada ji še hektar vinograda. Cena: 2.100.000 evrov.

nepremicnine.net
Za ljubljanskim Bežigradom stoji ta hiša, ki stane dva milijona.

Elitno, drago

Tudi za ljubljanskim Bežigradom se »skriva« hiša, za katero je treba odšteti precej. Naprodaj je 450 kvadratnih metrov velika neoklasicistična vila iz leta 1955, prenovljena v letu 2000, na skoraj 800 kvadratnih metrih parcele, ki predstavlja hortikulturno in negovano celoto. Tudi ta stavba ima vse »običajne« prostore, pa tudi tiste malo manj, kot je velika knjižnica in salon. Njena cena je dva milijona evrov, prodajajo pa jo že kar nekaj časa.

Po pregledu oglasov, ki ponujajo hiše v najvišjem cenovnem razredu, nad dvema milijonoma evrov, ugotovimo, da so lokacije stavb, za katere zahtevajo najvišjo ceno, Bled, Ljubljana in Portorož. Za vile na omenjenih območjih bo treba odšteti kar okoli 5000 evrov na kvadratni meter. Veliko teh objektov predstavlja domovanja veleposlanikov in njihovih družin, pa tudi domove diplomantov, sicer pa bolje situiranih slovenskih družin. Večinoma gre za stavbe, ki imajo več kot 400 kvadratov in precej okolice, ki je urejena v smislu parka. Drage so med drugim tudi zaradi materialov, ki so jih uporabljali pri gradnji ali/in prenovi, opreme visokega cenovnega razreda, bazena, teras in veliko steklenih površin, zagotovo pa na višino cene vpliva tudi lokacija.