neusmiljen do kritikov

Za Janšo in SDS enotnost le takrat, ko se vsi strinjajo z njimi

S.J.
27. 6. 2020, 19.50
Deli članek:

Premier in prvak SDS Janez Janša je pred največjim državnim praznikom poudaril moč enotnosti naroda. Že od prevzema oblasti Janša veliko govori o enotnosti, vendar gre očitno le za enotnost s stranko SDS, saj so kritiki njegovih dejanj ali besed takoj deležni ostrih napadov.

Primož Lavre
Janša je v poslanici ob dnevu državnosti poudaril enotnost naroda.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša je v poslanici ob dnevu državnosti poudaril enotnost naroda. »Moč naroda, ki je enoten, je moč, ki je neustavljiva,« je zapisal. Preizkušnje nas po njegovem učijo, da smo le povezani in enotni tudi močni ter kot družba premagamo še tako hudo preizkušnjo.

»Zadnja izkušnja v vojni s koronavirusom je to potrdila. Čeprav z razdeljeno politiko, kot v obdobju osamosvajanja, smo z enotnim narodom, ki je razumel, da je zdravje zgolj eno, nedeljivo in vsem enako dragoceno, prvo bitko z virusom dobili,« je Janša še ocenil v poslanici.

Kovanec z napisom enotnost ima tako kot vsak drugi dve strani. Prvak SDS očitno vidi le eno stran kovanca. Ko se vsi strinjajo z menoj, smo enotni, če ima kakršenkoli pomislek, je le provokator globoke države, z vsaj kakšno povezavo z Udbo ali komunistično partijo.

Najprej zahvala, nato grozljive obtožbe

Predsednik vlade, njegova stranka in z njo povezani mediji v primeru ogrožanja enotnosti izvedejo silovit napad na vsakega, ki si drzne oporekati ali izreči kritiko.

O enotnosti in sodelovanju so Janša in njegovi poslanci govorili tudi ob imenovanju vlade, medtem ko je SDS dva dni prej vložila tožbo proti tedanjemu predsedniku vlade, ki je opravljal tekoče posle, Marjanu Šarcu, zaradi nekaterih, po njihovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav.

Šarec je sicer dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja »metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske«.

Po prevzemu vlade so sledili dnevi, ko so vladni govorci in premier svarili pred apokalipso koronavirusa. Današnji direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je govoril o 90.000 mrtvih, če ne bi sprejeli zaščitnih ukrepov. Za primerjavo, desetmilijonska Švedska, ki ni zaustavila javnega življenja, ima do danes 5230 mrtvih.

Prvi, ki je o tem spregovoril, je bil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki je v pogovoru za Ekipo24 izrazil kritike na račun dela vladnih govorcev in njihovega načina obveščanja javnosti. »Od vsakega voditelja države, vsakega ministra, od vsakega govorca bi pričakoval, da bo nastopal drugače. Moral bi povedati, da je situacija resna, hkrati pa dati ljudem optimizem, upanje. Ne moremo ljudem vsak dan govoriti 'veselite se še danes, jutri bo huje'. Ljudem se bo zmešalo ... Opazujem Slovence, imam informacije: zelo dobro spoštujemo vse ukrepe. Prav je, da čutimo neki strah do nastalega položaja in da sledimo ukrepom. Toda, za božjo voljo, a se resnično ne da ljudem podariti enega nasmeška, ene tople besede, pozitivnega pristopa,« je dejal Čeferin.

STA
Prvi mož Uefe Aleksander Čeferin je bil kritičen do apokaliptičnih napovedih vladnih govorcev glede koronavirusa.

Prvi mož Uefe je nekaj dni prej v času kroničnega pomanjkanja zaščitne opreme državi priskočil na pomoč in priskrbel 300.000 mask, ki sta jih na njegovo prošnjo donirali fundaciji Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation, za kar se mu je na družbenih omrežjih zahvalil celo Janša.

Po objavi Čeferinovega intervjuja pa je sledil oster napad premierja Janše, ki je pred tremi dnevi pisal o enotnosti. V tujini uglednega predsednika Uefe je obtožil, da je kriv za epidemijo koronavirusa v Evropi, ker ni odpovedal tekme Lige prvakov med italijansko Atalanto in špansko Valencio.

»To je bila neodgovorna ter kriminalna poteza. Še več kot to! To je bilo širjenje nevarnosti, ki ni obšla niti Slovenije ... Prek nogometnih tekem ter koncertov v Italiji in Španiji se je začel virus nezadržno širiti prek cele Evrope. Desettisoči so že umrli in še naprej umirajo. Nekateri koncerti in nogometne tekme niso bili odpovedani zgolj zaradi pohlepa in želje po denarju. To se je dogajalo celo po opozorilih Svetovne zdravstvene organizacije, ki je takrat že razglasila pandemijo!« je Čeferinu odgovoril Janša.
Čeferin ni prvi in verjetno niti zadnji, ki si je zaradi kritike nakopal napade premierja Janše, ki o enotnosti najraje govori, ko je na oblasti.

Napad in laž

Predsednik vlade je pred dvema tednoma napadel tudi evropskega komisarja za gospodarstvo, Paola Gentilonija, ki je želel pojasnila glede zamenjave generalnega direktorja statističnega urada.

Reuters
Evropskemu komisarju Paolu Gentiloniju je Janša zabrusil, da igra politično igro za slovensko levico.

Premier Janša se je odzval na poziv evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija k pojasnilom glede zamenjave generalnega direktorja Sursa. Nacionalni statistični organi so namreč v skladu z zakonodajo EU neodvisne institucije.

»Gospod Paolo Gentiloni, vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Slovenska vlada je menjala politično nastavljenega človeka na vrhu statističnega urada s strokovnjakom, ki ima 30 let izkušenj v tem uradu. Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico,« mu je zabrusil Janša. Ob tem se je debelo zlagal, saj je Evropska komisija potrdila, da je pismo poslala. »Naslavljanje pisma premierju Janši prek stalnega predstavništva je v skladu s standardno prakso,« so zapisali na Evropski komisiji.

SDS in njen predsednik sta neusmiljena tudi do političnih zaveznikov, ki si upajo javno izreči kritiko ali pomislek ter s tem krhati enotnost. Ena izmed takšnih je že dolgo časa nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak. Njena glavna napaka je bila, ker je po prevzemu stranke želela to oddaljiti od vplivnega območja oziroma enotnosti SDS.

STA
Janez Janša in Ljudmila Novak, ko sta se še pogovarjala.

»Če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS,« je februarja letos ocenila Novakova, ki je kritizirala tudi Janševega prijatelja in zaveznika, madžarskega premierja Viktorja Orbana. »Ljudmila o – Madžarski. (jok) V Sloveniji je pa vse OK, nobenih problemov, nobenega protesta. So M. že kdaj zaprli kakega opozicijskega voditelja tik pred volitvami? Vladajoči žalijo kristjane? Diskriminirajo otroke v katoliških šolah?« je Janša odgovoril na twitterju.

Pred našim štetjem ali pred Kristusom?

Čeprav v Sloveniji uradno datume pred začetkom štetja zapisujemo v obliki »pred našim štetjem«, pa to ni v skladu z enotnostjo predsednika vlade.

Pred časom se je prek twitterja odzval na zapis dolenjskega muzeja, ki je objavil fotografijo skodelice in zapisal: »Iz arheološke zbirke dolenjskega muzeja: črno žgana lončena skodelica s presegajočim ročajem (5.–4. st. p. n. št.).«

»Kdaj pa ste pričeli z našim štetjem let (n. št.)?« se je vprašal Janša, ki očitno meni, da bi morali zapisati »pred Kristusom«.

Janša in njegova stranka se sicer zelo rada sklicujeta na svobodo govora, obenem zelo rada vlagata tudi tožbe in preganjate vse, ki ju tako ali drugače javno kritizirajo. V večini primerov do obsodbe ne pride, na koncu pa je tako krivo še pravosodje, pardon, krivosodje.

Enotna politika, enotna družba in enotna oblast. Kje smo že to videli?