okužbe

Krek: epidemiološka situacija v Hrvaški resna, morda bo treba zaostriti ukrepe

B.K./STA
27. 6. 2020, 19.40
Posodobljeno: 27. 6. 2020, 19.41
Deli članek:

Direktor NIJZ je danes objasnil od kod nove okužbe v Sloveniji. Komentiral je tudi situacijo v Hrvaški.

STA
Milan Krek

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v oddaji 24 ur na POP TV pojasnil, da je bilo osem od včeraj potrjenih okužb iz že znanih skupin okuženih. Dve okuženi osebi sta prišli iz BiH, tri iz Srbije, za eno osebo pa še niso našli izvora. "Vsi, ki so bili na novo odkriti, so pod nadzorom epidemiološke službe, ki so jim odredili izolacijo, osebam, ki so bile z njimi v stiku, pa 14-dnevno karanteno" je zagotovil.

Okužbe v Sloveniji so sicer precej razpršene po celotni državi, kar je, kot je pojasnil Krek, predvsem posledica dejstva, da je večina okužb vnešenih iz držav iz t. i. rdečega seznama in ni posledica širjenja znotraj države.

Ob tem je dodal, da je trenutna epidemiološka situacija resna tudi v sosednji Hrvaški in če se ne bo umirila, bo treba zaostriti ukrepe.

Hrvaške oblasti so danes sicer potrdile novih 85 okužb s koronavirusom. Od tega so jih največ našli v Zagrebu, in v osiješko-baranjski županiji. Skupno je pri naših južnih sosedih obolelih 368 oseb, v samoizolaciji jih je 2363.