Kulturna dediščina

Zakladnica umetnosti od pradavnine do danes

T.D.
27. 6. 2020, 17.56
Deli članek:

Ohranjanje kulturnega izročila, ki se prenaša iz roda v rod, je nadvse pomembno. Nekatere veščine, znanja in ustvarjalnost naših prednikov so tako izjemni, da jih zagotovo velja hraniti za prihodnje rodove.

Facebook
Galerija Božidar Jakac je postavljena v prostor nekdanjega cistercijanskega samostana.

V številnih slovenskih muzejih lahko odkrivate skrivnosten preplet kulturnih zanimivosti našega rodu. Če ste zamahnili z roko, češ, saj vas zaprašeni predmeti in zgodovinska dejstva ne ganejo prav dosti, pojdite na potep po vesolju. Morda pa ste bolj tehnični tip ali vas še najbolj zanima gledališče? Izberite muzej po svojem okusu in odkrijte zanimive zgodbe iz preteklosti.

Za vsak okus nekaj

Sprehodite se skozi zakulisje slovenske gledališke umetnosti v Gledališkem muzeju v Ljubljani ali pa obiščite Šolski muzej in pokažite otrokom, ki tarnajo nad šolo, kako stroga pravila so v njej veljala včasih. Raziščite vse o slovenskem gasilstvu v Slovenskem gasilskem muzeju v Metliki ali pa postavite svoje čute pred svojevrsten izziv in vstopite v Hišo iluzij, ki je prav tako v Ljubljani. Vse, kar vas zanima o kmetijstvu, gozdarstvu, lesarstvu, tiskarstvu, prometu in lovu, najdete na enem mestu – v Tehničnem muzeju Bistra.

Svet neverjetnih zgodb

Vstopite v muzeje, ki vas bodo popeljali v svet najbolj neverjetnih zgodb – od vizionarskega pogleda na vesoljsko tehnologijo do najstarejše trte na svetu. Ta raste na mariborskem Lentu in ima celo svoj muzej. Ste vedeli, da imamo Slovenci enega od pionirjev vesoljskih znanosti? Med drugim je zasnoval idejo o vesoljski postaji z umetno gravitacijo, več o njem in o vesolju pa lahko izveste v centru vesoljskih znanosti v Vitanju. Če boste obiskali naše največje romarsko središče na Brezjah, zavijte še v muzej jaslic, kjer si lahko ogledate jaslice z vsega sveta.

Kjer so doma številne umetnosti

V Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova lahko občudujete stvaritve umetnikov iz 20. in 21. stoletja. Med sprehodom po kompleksu Narodne galerije pa boste odkrivali bisere umetnosti na Slovenskem, ki segajo v obdobje od 13. do 20. stoletja. Navdušili vas bodo slovenski impresionisti in njihov prikaz slovenske krajine, ki žari v sijočih barvah. Obe galeriji sta v naši prestolnici. Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki pa velja za eno najpomembnejših zakladnic slovenske umetnosti 20. stoletja. Varuje kar devet tisoč umetniških del, med njimi skulpturo Žrebiček, za katero je bil avtor France Kralj leta 1937 nagrajen na svetovni razstavi v Parizu. Takrat je Pablo Picasso predstavil svojo Guernico. Poleg umetniških del vas lahko navduši objekt galerije, saj gre za nekdanji cistercijanski samostan, ustanovljen leta 1234.