obveščevalne službe

Rusi naj bi Talibanom plačevali za napade na ameriške vojake

B.K./STA
28. 6. 2020, 08.23
Posodobljeno: 28. 6. 2020, 08.23
Deli članek:

Posebna enota ruskih obveščevalcev naj bi talibanom plačevala za pobijanje ameriških in drugih tujih vojakov v tej državi, pravijo ameriški obveščevalci.

Reuters
Talibanski borci v Afganistanu.

Časnik The New York Times je poročal, da je predsednik ZDA Donald Trump marca dobil poročilo obveščevalcev o tem, da so ruski obveščevalci Talibanom, v času mirovnih pogajanj, plačevali za napade na ameriške in druge tuje vojake. Trump se do danes na te informacije ni odzval. "ZDA so pred meseci ugotovile, da je ruska enota, ki je bila povezana v poskuse atentatov in druge tajne operacije v Evropi za destabilizacijo Zahoda, lani skrivaj ponujala nagrade za uspešne napade na ameriške in koalicijske vojake. Islamski skrajneži ali oboroženi kriminalni elementi so pobrali nekaj denarja za nagrade," so zapisali v časniku. Lani je bilo v Afganistanu ubitih 20 Američanov.

"Ugotovitve obveščevalcev so bile predstavljene predsedniku Trumpu in svet za nacionalno varnost Bele hiše je konec marca razpravljal o tem. Uradniki so razvili seznam možnih odgovorov na rusko provokacijo. Med predlogi je bila diplomatska pritožba v Moskvo z zahtevo, da se to nemudoma preneha. Na seznamu so bile tudi razne sankcije in drugi možni odgovori, vendar Bela hiša doslej ni odobrila nobenega," še poroča časopis, ki naj bi poročilo dobil od obveščevalcev.

Vse, kar je Bela hiša doslej storila okrog tega, naj bi bilo le to, da je obvestila vlado Velike Britanije, saj naj bi bili tarča napadov tudi britanski vojaki.

Talibani so poročanje časopisa odločno zanikali, rusko ministrstvo za zunanje zadeve pa je sporočilo, da gre za nov dokaz nizkih intelektualnih sposobnosti ameriške obveščevalne skupnosti, ki bi si lahko izmislila kaj bolj izvirnega. "Kaj drugega pa se lahko pričakuje od obveščevalcev, ki so tako hudo zatajili v 20 letih vojne v Afganistanu," je sporočilo rusko ministrstvo.

Če je poročilo resnično, potem se Rusi maščujejo Američanom za podporo islamskim in drugim borcem v 80. letih prejšnjega stoletja v času sovjetske zasedbe Afganistana. Američani so borcem, med njimi tudi Osami bin Ladnu, pošiljali denar in vojaško opremo za pobijanje sovjetskih vojakov. Vojna se je končala leta 1989 z umikom Sovjetske zveze iz Afganistana.