Izjemni Slovenci

Ajdovci ustvarjajo cepivo, Ljubljančan pa deli model mask, ki je obšel svet

P.K.
16. 4. 2020, 06.51
Deli članek:

Biotehnološka podjetja, inštituti, medicinski centri in v njih povezani znanstveniki, strokovnjaki iz vrst virologov, imunologov in epidemiologov so trenutno uperjeni v skupni cilj; s svojim znanjem poskušajo razviti cepivo, zdravila oziroma »mehanizme«, s katerimi bo mogoče obvladovati epidemijo.

Dreamstime
Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, zasebni raziskovalni zavod iz Ajdovščine, skupaj s partnerji iz drugih držav tudi poskuša ustvariti cepivo.

Sile raziskovalcev z vsega sveta so intenzivno usmerjene v spoznavanje koronavirusa SARS-CoV-2, ki je prizadel svet.

O njem si prizadevajo izvedeti čim več, saj je le, če ga dobro poznamo, moč ustvariti novo zdravilo in cepivo ter tudi na splošno zastaviti »politiko« borbe proti njemu. Hiter napredek pri izdelavi cepiva so že zgodaj po širitvi okužbe omogočili Kitajci, saj so analizirali genetski material virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, in znanstvenikom po vsem svetu omogočili vpogled, kako virus napada človeške celice in kako ljudje obolevajo.

Testiranja že tečejo

Jasno je, da bi zgolj cepivo lahko preprečilo širitev okužbe, vse ostalo je le omejevanje. Kar okoli 40 podjetij in akademskih inštitucij je zato ta hip na misiji iskanja cepiva. Kar nekaj med njimi; eno prvih je bilo biotehnološko podjetje Moderna iz Bostona v ZDA, ki ga je že ustvarilo in tudi pričelo s prvo fazo testiranj na ljudeh. Tudi v Evropi so se lotili ustvarjanja cepiva; italijansko-britanski navezi je to že uspelo. Izdelali sta ga farmacevtska družba iz italijanske Pomezie in Jenner Institute z oxfordske univerze. Sledi njegovo testiranje na 550 zdravih prostovoljcih. Pričakujejo, da bo cepivo že septembra na voljo za cepljenje zdravstvenega osebja in varnostnih sil, ki ga bodo opravili brezplačno.

Primorci se trudijo

A glede cepiva je treba izpostaviti tudi Slovence. Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) je zasebni raziskovalni zavod iz Ajdovščine, ki razvija inovativne produkte in storitve na področju biotehnologije in ved o življenju. COBIK ima reference in ekspertizo na področju razvoja proizvodih procesov za proteine, DNA in viruse ter na področju razvoja metod in naprav za analitiko velikih bioloških molekul in delcev. Kot nam je povedal njegov vodja Matjaž Peterka, skupaj s partnerji iz Slovenije, Hrvaške in Italije ustvarjajo cepivo. »Zavedamo se, da je marsikdo že pred nami, vendar je vseeno pomembno, da to naredimo, saj je cilj imeti platformo, ki bo omogočila hitro pripravo cepiv ob pojavu podobnih epidemij,« je dejal Peterka. Za razvoj cepiva za novi koronavirus in razvoj platforme, ki bo omogočala hiter odziv in stalno prilagajanje ob morebitnih pojavih novih virusov, je COBIK pridobil zasebna sredstva.

Mlada raziskovalca

Ko govorimo o imenih, ki igrajo pomembno vlogo pri raziskovanju virusa, moramo omeniti raziskovalca z mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Tineta Curka in Urbana Brena. S kolegi iz Velike Britanije in Kitajske sta zasnovala nov pristop k identifikaciji virusov in bakterij, ki bi lahko pospešil ugotavljanje točne vrste okužbe. To velja tudi za covid-19, kjer je čakanje na rezultat brisa še posebej problematično.

Kvaternikova 3D-maska

Pomembno vlogo ima v tem času tudi Ljubljančan David Kvaternik. Ta je v želji, da bi zaščitil svoje stare starše, začel razmišljati, kako bi lahko doma z znanjem in tehnologijo, ki mu je na voljo, izdelal kakovostno zaščitno masko. Začel je raziskovati filtrirne materiale, ki bi jih lahko uporabil in so dostopni na trgu. Nato je izrisal in na 3D-printerju, ki ga ima, izdelal prototip 3D-maske ter se odločil, da bo načrt zanjo delil na spletu, in tako jih zdaj po njegovem načrtu tiskajo po vsem svetu; med drugim tudi v bolnišnicah v ZDA.