IZREDNE RAZMERE

Zaradi prepovedi obiskov vse več posnetkov poroda

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
15. 4. 2020, 20.55
Deli članek:

Čeprav v ptujski porodnišnici spodbujajo partnerje, da so prisotni pri porodu, je to zdaj zaradi razglašene epidemije nemogoče

Č.G./Štajerski tednik
Očetje lahko svojega novorojenčka spoznajo šele ob izhodu iz porodnišnice.

Zdravstveno osebje ptujske porodnišnice se trudi izkušnjo poroda in trenutkov po tem na različne načine vsaj delno prenesti tudi partnerjem in drugim svojcem, ki žal ne smejo k porodnici in novorojenčku na obisk. Za razliko od nekaterih preiskav in pregledov je porod nekaj, česar se ne da prestaviti. Ne glede na situacijo se po devetih mesecih bivanja v materinem trebuhu rodi novo življenje.

Težke razmere, v katerih se je znašel svet, terjajo prilagajanje tudi na tem področju. Partnerji v zadnjih tednih ne smejo prisostvovati porodu, se pa v ptujski porodnišnici toliko bolj trudijo dneve, ki jih porodnica preživlja pri njih, olajšati in polepšati. »Delo trenutno poteka spremenjeno, in sicer tako, da partner nosečnico pripelje do vrat porodnišnice, tam jo preda prijaznemu zdravstvenemu osebju, ki jo sprejme, zanjo skrbi in jo razvaja do odhoda domov. Po nekaj dnevih partner pripelje potrebne stvari za mamico in novorojenčka, ki jih pri vhodu prevzame sestra. Ta jima pomaga, da se uredita, ju ponovno spremi do izhoda iz porodnišnice in preda partnerju. Ne zanj ne za druge svojce v tem času ni obiskov. Zavedamo se, da je to za vse težko. Se pa trudimo na vse načine ženskam pomagati pri porodu še toliko bolj tisti, ki smo prisotni. Čeprav v svoji bolnišnici močno spodbujamo prisotnost očeta pri porodu in hitre stike družine, je žal situacija trenutno takšna, da moramo v prvi vrsti poskrbeti za varnost in zdravje, tudi z začasno prekinitvijo stikov in obiskov,« pojasnjuje Damijana Bosilj, predstojnica ginekološko-porodnega oddelka Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Pozornost, ki jo porodnici sicer namenja njen partner, poskušajo vsaj nekoliko nadomestiti s še večjo prisotnostjo zdravstvenega osebja v porodni sobi. Babice poleg tega, da skrbijo za porod, skrbijo tudi za psihološko podporo nosečnice. Tudi ginekologi porodničarji poskušajo ženski dati še več občutka varnosti: »Želimo, da ve, da ni sama. V začetni fazi poroda jo spodbujamo, da se poslika, z njenim dovoljenjem seveda, jo tudi snemamo in nato to pošljemo partnerju, da se prepriča, da je ženska dobro. Tudi partnerji tako lažje preživijo ta čas, ki je zelo težek za oba.«

Telefoni in družbena omrežja

V trenutni situaciji so telefoni, družbena omrežja, razne aplikacije … še kako koristni. Na ta način se lahko porodnice povežejo in svojcem ter prijateljem ponosno pokažejo majhno bitje, ki so ga spravile na svet. Kot pravi Bosiljeva, so zato, da ženski pomagajo ohraniti to izkušnjo v spominu in jo deliti z njenim partnerjem, pripravljeni tudi snemati porod, seveda, če ta poteka brez zapletov: »Doslej sicer nobena ni izrazila želje za to, da bi snemali celoten porod, so pa vse hvaležne za posnetke in fotografije utrinkov poroda.« Prepoved obiskov v taki obliki na Ptuju in po vsej državi velja od 13. marca naprej. Brez podpore partnerjev je tako na Ptuju v tem času rodilo 60 žensk. Vse stoično in pogumno, kljub temu da si jih je veliko želelo pri porodu imeti psihološko pomoč partnerja. V oporo pa jim je zdravstveno osebje, ki se prav tako prilagaja situaciji.