Pomoč policiji

Pahor z aktivacijo vojske nima težav, dokler bo ta le varovala meje

B.K.
23. 3. 2020, 14.56
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 15.01
Deli članek:

Danes se je predsednik Republike sestal z notranjim in obrambnim minstrom:

UPRS
Borut Pahor in Matej Tonin

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor razume potrebo policije po pomoči vojske pri varovanju državne meje, so po pogovoru med Pahorjem in obrambnim ministrom Matejem Toninom ter ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom sporočili iz predsednikovega urada. Predsednik se je z ministroma sestal ločeno.

Pahor je ocenil, da bi bila podelitev policijskih pooblastil vojski smiselna, saj se policija sooča tako s povečevanjem nezakonitih prehodov državne meje kot z ukrepanjem proti širitvi novega koronavirusa. A po mnenju predsednika je tovrsten ukrep sprejemljiv le, dokler vojska ostaja na meji.

UPRS
Borut Pahor in Aleš Hojs

Vlada želi uveljaviti 37. a člen Zakona o obrambi, s katerim bi pripadnikom Slovenske vojske podelila policijska pooblastila. S tem želijo del policijskih nalog prenesti na vojsko, policijo pa uporabiti za izvajanje dodatnih nalog, povezanih z bojem proti epidemiji.

"Predsednik Pahor ocenjuje, da se vsi pristojni organi in službe, tudi slovenska policija, trudijo opravljati svoje naloge po najboljših močeh, vendar ta v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje. Razlogov za sodelovanje vojske pri drugih nalogah, ki jih sedaj opravlja policija, pa po njegovem mnenju ni," so še sporočili iz predsednikovega kabineta.