Število potrjenih primerov okužbe se je od včeraj tako povečalo za 28. Za primerjavo: s sobote na nedeljo se je število okuženih povečalo za 31.

preglednica
NIJZ
V preglednici je pregled števila primerov covida-19 po občinah.

Danes smo zabeležili tretji primer smrti zaradi bolezni covid-19 v Sloveniji. Na infekcijski kliniki v Ljubljani je umrl 67-letni moški, okužen s koronavirusom. Umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva »za kompleksno situacijo«. 

Število potrjenih primerov
NIJZ
V obdobju od 27.1.2020 do 23.3.2020 do 14.00 je bilo na okužbo s SARS CoV-2 testiranih skupno 13812 oseb, COVID-19 je bil laboratorijsko potrjen pri 442 osebah.

V celjski bolnišnici so po nedelji hospitalizirali še eno osebo, okuženo s koronavirusom. Oba bolnika sta stabilna. Okužena je tudi zdravstvena delavka, ki je v samoizolaciji doma. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije, so sporočili iz bolnišnice. V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana, so v UKC Maribor zapisali na Twitterju.

Število testiranih
NIJZ
Število pregledanih bolnikov na SARS CoV-2 in število pozitivnih bolnikov na okužbo s SARS CoV-2, 23.3.2020 do 14. ure.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije. V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana.

Število okuženih raste tudi v metliškem in šmarske domu starejših. Metliški župan Darko Zevnik je za STA danes povedal, da je med 17 potrjeno okuženimi pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših sta umrla. V izolaciji v Metliki je tudi 16 varovancev tega doma, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi, a jih še niso testirali, je dodal župan. Pred tednom so imeli sicer potrjeno okuženih sedem varovancev in pet zaposlenih, kar pomeni, da se je število okuženih varovancev okrepilo za pet.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah pa so okužbo potrdili pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine. Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja.

Statistika

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 151 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 78 iz savinjske in 59 iz jugovzhodne Slovenije. 44 bolnikov prihaja iz podravske regije, 29 iz gorenjske, 18 iz koroške in 16 iz primorsko-notranjske. 12 jih prihaja iz obalno-kraške regije, 11 iz pomurske, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. 

Največ obolelih prihaja iz Mestne občine Ljubljana, v prestolnici je zbolelo 99 občanov. Sledita občini Šmarje pri Jelšah in Metlika. V 107 občinah imajo potrjen vsaj en primer okužbe, te občine predstavljajo 51 odstotkov vseh občin.

Med obolelimi je po podatkih NIJZ 219 žensk in 221 moških. Največ obolelih je v starostni kategoriji od 30 do 49 let, v tej starostni kategoriji je zbolelo 71 žensk in 74 moških. Najmanj pa je obolelih v starostni kategoriji do 15 let, kje je zbolelo devet deklet in 13 fantov.