Veliko znižanje

Poglejte, kaj je koronavirus naredil ceni bencina in dizla

G.G./STA
23. 3. 2020, 13.45
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 14.13
Deli članek:

Cena 95-oktanskega bencina od polnoči nižja za kar 17,6 centa, cena dizelskega goriva za 12,9 centa.

Profimedia
Obe pogonski gorivi sta dosegli večletno dno.

Od torka bo tako liter 95-oktanskega bencina stal 1,029 evra, liter dizla pa 1,017 evra. Ceni, ki jih skoraj ne pomnimo več. Nižja cena 95-oktanskega bencina je bila pred slabimi enajstimi leti, aprila 2009. Pri dizlu ni treba tako daleč v preteklost, pod enim evrov se je gibala marc 2016.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Sicer pa pandemija novega koronavirusa cene nafte potiska vse bolj navzdol. Trgovci s črnim zlatom se bojijo, da bo zaradi virusa prišlo do recesije, s tem pa tudi zmanjšanja povpraševanja po nafti po vsem svetu. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.