Matjaž Jereb

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike o smrtnih žrtvah in kdaj pričakovati vrh okužb

J.P./STA
23. 3. 2020, 13.39
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 15.32
Deli članek:

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh.

Bobo
Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana

"Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike ljubljanskega kliničnega centra je trenutno v UKC na navadnem oddelku hospitaliziranih 24 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo na UKC hospitaliziranih 30 oseb, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije.

Dosedanji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah "nekako pričakovan".

Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je dejal.

Koristni in nujno potrebni

Za zdaj je po oceni Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal.

Glede širjenja okužb je dejal, da zaenkrat še zmeraj velja, da se okužba širi s kapljičnim prenosom, zato je pomembno, da smo pri morebitnih stikih z osebami primerno odmaknjeni ter da si redno umivamo in razkužujemo roke: "Kapljice se namreč zadržujejo na različnih površinah, s čimer se lahko tudi okužimo."