Povezani v težkem času

FOTO: Spoznajte junake iz ozadja: to, kar so storili, je izjemno

Polona Krušec
21. 3. 2020, 19.30
Deli članek:

Slovenija in preostali svet sta se ustavila. Življenje je postalo precej drugačno in vsak se na svoj način spopada z zelo zahtevnimi razmerami.

Reuters
Poteza Čeferina, ko je poklical svojega vplivnega in premožnega kitajskega prijatelja, močno odmeva med Slovenci.

Ni nam lahko, a v vsem skupaj je vzniknilo tudi nekaj dobrega; v narodu se je prebudilo še več povezovanja, solidarnosti, empatije, kar navdihuje in daje moč za naprej. Predstavljamo vam junake minulega tedna, ki so se v zahtevnem času zelo izkazali ter pokazali svoje veliko srce in altruizem brez primere.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) 

Slovenija je s pomočjo nogometnega funkcionarja Čeferina prejela 300.000 zaščitnih mask. Te za boj proti epidemiji koronavirusa nujno potrebujemo, saj jih trenutno skoraj nikjer ni več moč dobiti. Najhuje je, ker do zdaj niti zdravstvene ustanove niso imele posebno velikih zalog, zato je bilo stanje po skladiščih res kritično. Maske so donacija fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja

»Poklical sem svojega dobrega prijatelja Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Takoj se je odzval, in v Slovenijo prihaja donacija 300.000 zaščitnih mask ter kasneje še druga oprema. Hvaležen sem prijatelju in upam, da zdaj vsi vidimo, da je solidarnost med vsemi ljudmi na svetu ključna za naše preživetje.«

Andrej Šter, vodja konzularne službe zunanjega ministrstva 

STA
Šter ta hip uživa posebno zaupanje, ki si ga je po mnenju Slovencev prislužil z razumnim, odločnim in pomirjujočim pristopom. Daje občutek, da obvladuje situacijo in hitro ukrepa.

Spričo številnih omejitev potovanj, ki so bile uvedene zaradi pandemije koronavirusa, se Šter s svojimi sodelavci trudi pomagati čim več slovenskim državljanom pri njihovem vračanju v domovino. Ob tem ima nemalo težav, na primer včerajšnjo, ko je nekaj slovenskih turistov, ki so trenutno na Kanarskih otokih, zavrnilo prevoz domov, potem ko je Šter že vse organiziral. Nad njihovo neodgovorno odločitvijo je bil sila razočaran. Misliti je dala tudi njegova četrtkova izjava ob sprejetju ukrepa prepovedi javnega življenja. Povedal je, da se ob tem oblast srečuje z zelo absurdnimi vprašanji. Za primer je navedel vprašanje družine, ki jo je zanimalo, ali bodo zaradi novega ukrepa, ker jih je šest, sploh lahko jedli za isto mizo. 

»Krucinal božji, seveda lahko šest družinskih članov sedi in je za isto mizo, ni pa smiselno, da pet upokojencev balina,« je dejal.

Vida Ozis, Medicinska pedikura An.nika 

Facebook
Sledimo zgledu Ozisove in maske ali rokavice, v kolikor jih imamo veliko, izročimo nekomu, ki jih zares potrebuje.

Občina Šmarje pri Jelšah, kjer je situacija zaradi kar nekaj okužb s koronavirusom precej resna, je obvestila, da jih je zelo ganila poteza občanke Vide Ozis iz najsodobnejšega centra medicinske pedikure v Sloveniji An.nika. »Na občinski štab civilne zaščite je pripeljala 800 rokavic in 150 medicinskih mask,« so navdušeni sporočili z občine. Ker trenutno njen salon ne obratuje, se je odločila, da opremo, ki jo ima na zalogi, podari. »Zahvaljujem se vam za to izjemno gesto. Upam, da bodo vašemu nesebičnemu dejanju sledili tudi drugi, in bomo lahko zaščitno opremo zagotovili vsem, ki pomagajo na terenu oziroma so v pripravljenosti,« je dejal Alojz Stoklas, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite. 

»Vem, da bo vam ta zaščitna oprema veliko bolje služila, saj jo nujno potrebujete za pomoč, ki jo nudite v trenutnih razmerah. Upam in želim, da bodo mojemu dejanju sledili tudi ostali.«

Gostilna Podfarovž, Vipava 

Facebook
Julijana Krapež in Denis Ibrišimovič, junaka iz Vipavske doline, skrbita, da bi čim manj ljudi te dni ostalo brez toplega kosila.

Kar se je odločila storiti ta primorska gostilna, je marsikoga ganilo. Pred nekaj dnevi so na družbenih omrežjih oznanili, da bodo spoštovali vse ukrepe in zato zaprli svoja vrata. A niso mirovali, saj so se odločili, da bodo med delovniki v času kosila delili brezplačen topel obrok socialno ogroženim oziroma tistim, ki bodo zaradi situacije, v kateri smo, ostali brez toplega obroka. »Prosimo vas za delitev, da informacija pride do tistih, ki so pomoči potrebni,« so sporočili iz Podfarovža. Očitno je bilo povpraševanja veliko, prav toliko pa tudi navdušenja nad tem, kar so se odločili storiti. »Solzne oči in zlomljeno srce imamo ob vseh vaših klicih in sporočilih. Potrudili se bomo po najboljših močeh in že jutri bomo topel obrok dostavili tudi družini z devetimi otroki iz Ljubljane,« so napisali na facebooku. V kuhinji za pripravo hrane skrbita Denis Ibrišimovič in Julijana Krapež

»Res hvala za vaš odziv, ki smo ga bili hvaležni te dni. Težko vam z besedami opišemo, koliko nam to pomeni!«

Boštjan Gorenc - Pižama, podkaster, pisatelj, komik, igralec, raper in prevajalec 

Mateja Jordovič Potočnik / Revija Zarja Jana
Za Gorenca so ta hip največji junaki zdravstveni delavci, prodajalci in vsi drugi, ki se te dni izpostavljajo nevarnosti okužbe.

Sklenil je, da bo vsak večer s pripovedovanjem zgodbic, z videi, ki jih bo delil na družbenih omrežjih, razveseljeval slovenske otroke. Ko smo ga obvestili, da ga bomo uvrstili med junake minulega tedna, je rekel, da se sam ne bi štel mednje. »Junaki so zdravstveni delavci, prodajalci in vsi drugi, preštevilni, da bi omenil vse, ki se te dneve izpostavljajo nevarnosti okužbe, da pomagajo zajeziti epidemijo in da nemoteno poteka preskrba. Jaz sem samo izkoristil tehnološke danosti interneta, da lahko iz varnega zavetja svoje sobe pripovedujem zgodbe otrokom in s tem staršem naklonim kakšno minuto predaha v natrpanih dneh. Obenem poskušam s pripovedovanjem v otrocih vzbuditi ustvarjalno žilico in jih spodbujam k risanju in pisanju. Prav ta odziv me je močno presenetil, saj vsak večer in nato še naslednje jutro dobivam kopice otroških risb in zapisov, iz katerih kipita nebrzdana iskrivost in domišljija,« nam je povedal. 

»Zdi se mi, da je to še najmanj, kar lahko ponudim naši družbi v zameno za vse, kar sem kdaj dobil od nje. Da malce razvedrim te dni, ko moramo ostajati doma, in obenem spodbujam kreativnost mladih.«

Vito 

Facebook
Deček, ki je ogrel srca spletne javnosti, nam daje slutiti, da bo še vse v redu.

Nekaj posebnega je v Slovencih spodbudil tudi mlajši deček, ki je s pomočjo svoje mamice na družbenih omrežjih povedal: »Vito sporoča zdravniškemu osebju, laborantom, predsedniku vlade, ministrom, policistom, vojakom, prodajalcem, strežnicam, čistilkam, poštnim uslužbencem, delavcem v komunalnih podjetjih in vsem, ki jih najbolj rabimo te dni, da on ostaja doma – za vas.« Ta zapis je pritegnil celo pozornost Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je objavo delil na svojih spletnih mestih. Fantkova fotografija, na kateri v rokah drži list s ključnim sporočilom za ta čas, je prepotrebna pozitivna osvežitev prostora, zasičenega z bolj črnimi kot pozitivnimi informacijami. 

Twitter
Medicinsko osebje UKC Maribor se za nas trudi na vse pretege.

Twitter
Tudi policisti nas spodbujajo in pozivajo, naj ostanemo doma, saj tako prispevamo k zamejitvi širjenja virusa.

Facebook
Zdravstvenim delavcem ni lahko, zato njihova prizadevanja zdaj cenimo še toliko bolj.

Twitter
Tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana nam sporočajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da nam pomagajo, če bo to potrebno.

Twitter
Šivilje ljubljanskega kliničnega centra so se kar same lotile šivanja zaščitnih mask, ki jih primanjkuje.