Izkušnja

Kako poteka tretma v hiperbarični komori in kaj je treba vedeti

T.D.
21. 3. 2020, 19.35
Deli članek:

Pred začetkom hiperbarične kisikove terapije svetujemo posvet z zdravnikom, da se ugotovi primernost terapije za posameznika in se izključijo morebitni dejavniki, zaradi katerih bi takšno terapijo odsvetovali (klavstrofobija, pnevmotoraks, pljučna obstruktivna bolezen, povišana telesna temperatura, predhodne operacije ušes, kronični sinusitis, okužbe zgornjih dihal ...).

Revija Bodi Zdrava
Okolje komore je toplo in prijetno, skozi okna se dobro vidi operaterja. Sledi zapiranje komore in priprava na povečanje tlaka.

Kadilcem svetujemo, da vsaj dve uri pred tretmajem in dve uri po terapiji ne kadite, saj drugače učinek ni tako dober. Lahko ga celo izničite. Če je le mogoče, se kakšno uro pred tretmajem odpovejte kavi. V hiperbarično komoro vas pospremi izkušen operater, po pogovoru z njim se preoblečete v bombažna oblačila. Za dihanje kisika se uporablja posebna maska. Okolje komore je toplo in prijetno, skozi okna se dobro vidi operaterja. Sledi zapiranje komore in priprava na povečanje tlaka. Tlak se povečuje postopoma in sproščeno, da je dovolj časa za izenačevanje tlaka v ušesih (najpreprostejši načini za izenačevanje tlaka v ušesih so požiranje sline, zehanje in pihanje skozi zaprt nos). Spreminjanje tlaka poteka od 10 do 20 minut. Ko se doseže določen tlak, začne teči čas terapije (60 minut) pri konstantnem predpisanem tlaku. Med terapijo se počiva, tudi zadrema, lahko pa berete knjigo ali revijo. Ves čas vas spremlja usposobljen operater.

Po zaključenem času terapije sledi znižanje tlaka na atmosfersko vrednost, za kar je potreben enak čas kot na začetku za povečanje tlaka. Operaterji so usposobljeni, da tretma poteka čim bolj sproščeno, prijetno in umirjeno. Zaradi povečane koncentracije kisika v telesu učinkuje terapija še vsaj šest ur. Najprej se lahko pojavi prijetna utrujenost, pozneje pa se počutje spremeni v sproščeno, zbrano in polno energije.