Črn rekord

Je to vrh? V Italiji skoraj 800 mrtvih v enem dnevu

G.G./STA
21. 3. 2020, 18.22
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 19.01
Deli članek:

V zadnjih 24 urah je v Italija zaradi posledic koronavirusne bolezni umrlo 793 ljudi.

Reuters
Vojaski na ulicah Catanie.

V Italiji podatke objavljajo vsak dan ob 18. uri. V soboto so žal sporočili, da je koronakosa v enem dnevu vzela 793 ljudi, kar je najvč doslej. Skupno je število umrlih naraslo na 4825. Z virusom je okuženih več kot 53.500 ljudi.

 V Lombardiji na severu države, kjer so zdravstvene zmogljivosti preobremenjene, so v zadnjih 24 urah zabeležili največji delež mrtvih (546) in polovico novih okužb. Doslej je ozdravelo 6072 ljudi, kar je 943 več kot v petek, je povedal komisar za izredne razmere Angelo Borrelli.

99 odstotkov umrlih je imelo že pred okužbo s koronavirusom vsaj eno pridruženo bolezen. Povprečna starost umrlega je 79 let in pol. Do četrtka je umrlo 17 ljudi, ki so bili stari pod 50 let. Vsi mlajši od 40 let, ki so umrli, so imeli pred tem hujše zdravstvene teževe.

Od danes so sicer v Italiji prepovedane tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, ampak v bližini prebivališča. Državljani morajo tudi nujno upoštevati najmanj meter varnostne razdalje z drugimi ljudmi. Zaprli so trgovine z živili na železniških postajah in prepovedali potovanja do sekundarnih bivališč, kot so na primer počitniške hišice. Uredba bo veljala do najmanj 25. marca. 

Celotna Italija je zaradi pandemije novega koronavirusa od 10. marca v karanteni. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter za kratke nakupe osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprli so bare, lokale in večino trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.