Izobraževanje v senci koronavirusa

Ministrica Simona Kustec: Matura po predvidenih rokih, razen če bo vmes posegla "višja sila"

S.R.
21. 3. 2020, 18.05
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 18.15
Deli članek:

Ob 17.30 uri je pred kamere – novinarji na novinarskih konferencah namreč ne smejo več sodelovati – stopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Pojasnila je več podrobnosti o izobraževanju na daljavo.

Bobo
Simona Kustec
 V izobraževanje na daljavo se je v prvem tednu vključilo 380 od skupaj 455 osnovnih šol.

Ministrica Simona Kustec je spregovorila o izobraževalnem procesu, ki v času epidemije koronavirusa poteka na daljavo. Kot je pojasnila, je izboraževanje na daljavo v prvem tednu delovanja kljub nekaterim težavam na začetku, ko so zatajile platforme, potekalo bolje od pričakovanj. Ob tem se je ministrica zahvalila vsem, ki v tem projektu sodelujejo.

Glede učenk in učencev, ki nimajo dostopa do računalnika ali interneta, o katerih ji poročajo tudi ravnateljice in ravnatelji, je dejala, da poskušajo rešiti tudi to težavo. Nekaj računalnikov so šolam že ponudili, pomagali pa si bodo tudi z računalniki samih šol, sicer pa so prejeli tudi donatorsko pomoč Abanke in banke Nova KBM v višini 40.000 evrov, s katero bodo kupili dodatno opremo za učence iz najbolj ranljivih skupin. Ravnateljice in ravnatelje šol so že pozvali, naj jim ta "občutljivi" seznam učenk in učencev posredujejo. Po besedah Kustečeve naj bi šlo za približno 700 učencev. Prejeli so tudi zavezo Telekom in A1, da bodo v smislu informacijske podpore naredili vse, da se rešit tudi ta problem.

Kot je pojasnila ministrica, zaenkrat predvidevajo, da se bodo matura in nacionalna preverjanja znanja odvila v predvidenih rokih. Če pa to zaradi višje sile oziroma "narave" ne bo mogoče, pa bodo poiskali druge, "življenjske rešitve." Predvideni roki tako zaenkrat ostajajo. Bo pa prestavljen vpis v srednje šole, pri čemer bodo prijavnice, ki so že bile poslane, sprejete in upoštevane. Simona Kustec je ob tem pozvala, da naj osnovnošolci in njihovi starši spremljajo informacije o novih rokih. Glede preizkosov nadarjenosti velja podobno, ti se bodo lahko opravili tudi po "izteku teh izrednih razmer," je še pojasnila ter dodala, da je prijavni rok za vpis v višje in visoke šole podaljšan do 9. aprila.