Nova vlada

Janez Janša prepričal NSi, DeSUS in SMC

R.T./STA
25. 2. 2020, 18.53
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 22.29
Deli članek:

Tri koalicijske partnerice so potrdile koalicijsko pogodbo in si razdelile resorje.

STA
Janezu Janši je uspelo.

Prvaki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so v ponedeljek parafirali osnutek koalicijske pogodbe, programsko so usklajeni, tudi kadrovski razrez naj bi bil dogovorjen. Predsednik Republike SlovenijeBorut Pahor pa se je danes pogovoril z vodji poslanskih skupin SDS, NSi, DeSUS in SMC. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec mu je namreč prenesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja.

Predsednik Pahor se bo s kandidatom za predsednika - vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec Pahorju danes prenesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja - predvidoma uradno sestal v sredo. Če kandidata ne bo predlagal, bo o tem obvestil državni zbor. Časa ima do petka.

Ni optimalna

Današnja razprava je po Toninovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo.
Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. Sicer se omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal.

Razhajanja o vstopu

Člani sveta SMC so danes podprli vstop v vlado pod vodstvom prvaka SDS, so sporočili prek Twitterja. "Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo," so v SMC še navedli.

V SMC so pričakovano v času pogajanj odmevala razhajanja o vstopu v Janševo vlado. Tudi ugibanja o tem, koliko od desetih strankinih poslancev bo podprlo Janšo za mandatarja, niso potihnila.

Pričakovano je proti vstopu v vlado glasoval poslanec Jani Möderndorfer. Ob prihodu na sejo sveta je sicer dejal, da računa na razum poslancev oz. SMC, da ne vstopi v tako koalicijo. Glede svojega položaja v stranki še ni želel govoriti. Ob odhodu s seje pa je bil v izjavi ponovno oster do Janše.

Nekateri poslanci SMC naj bi sicer od LMŠ prejeli ponudbo, naj se raje približajo LMŠ, kot pa da podprejo Janševo vlado. Ponudili naj bi jim kandidaturo v izvoljivih okrajih. Vodja poslanske skupine Igor Zorčič je po današnjih pogovorih pri predsedniku republike Pahorju potrdil pritiske na stranko glede sodelovanja v Janševi vladi. Podrobnosti ni razkril.

Zadovoljni s kadrovskim razrezom

Izvršni odbor in svet DeSUS sta danes potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado Janeza Janše. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, "zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe".

Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer po današnjem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejal, da bodo v primeru podpore na organih stranke vlado podprli vsi poslanci DeSUS.

V DeSUS so zadovoljni s predvidenim kadrovskim razrezom v vladi. Še naprej bi predvidoma vodili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v vodenje dobili še ministrstvo za zdravje ter tudi vladni urad za demografijo.

Imena bodo sicer po napovedih strank še predmet usklajevanj, a naj bi kmetijski resor po pričakovanjih še nadalje vodila Pivčeva, ministrstvo za zdravje verjetno Tomaž Gantar, ki je ta resor v preteklosti že vodil. Ime kandidata za ministra brez listnice, ki bi vodil urad za demografijo, v DeSUS še nimajo, ga bodo imeli pa v kratkem, je zagotovil Jurša.

Svet SDS soglasno potrdil koalicijsko pogodbo in pristop k novi koaliciji

Svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije s SMC, DeSUS in NSi. Glede na to, da so že enako storili organi ostalih strank, se prvaku SDS torej nasmiha vodenje že tretje vlade.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

"Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, "ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije".

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. "Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi," je še dejal.

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank.

Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov.

Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.