Hrvaška na dveh mejnih prehodih s Slovenijo postavila zabojnike

Italija skupaj s Slovenijo in ostalimi sosednjimi državami dogovorjena za ohranitev odprtih meja

A.S./STA
25. 2. 2020, 19.13
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 19.52
Deli članek:

Italija in njene sosednje države so se na današnjem sestanku zdravstvenih ministrov v Rimu o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dogovorile, da ne bodo zaprle svojih meja. To bi bil po njihovem mnenju nesorazmeren in neučinkovit ukrep.

Bobo
Hrvaška je na meji postavila že nekaj kontejnerjev za obolele.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu gostil kolege iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Švice in Slovenije.

Ministri, med njimi slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, so v skupni izjavi pohvalili prizadevanja Italije ob izbruhu novega koronavirusa na severu države za zaščito italijanskih in evropskih državljanov.

Dogovorili so se za ohranitev odprtih meja. Zapiranje meja bi bilo po njihovem mnenju v tem trenutku pretiran in neučinkovit ukrep.

Zavzeli so se za izmenjavo in standardizacijo informacij za popotnike, ki prihajajo z ogroženih območij ali potujejo tja.

Zavzeli so se tudi za izmenjavo zdravstvenih in epidemioloških informacij kot tudi informacij o ukrepih, sprejetih za soočenje z okužbami.

Ministri so se dogovorili za redne konferenčne pogovore na strokovni ravni in periodična srečanja na ministrski ravni.

V skupni izjavi nasprotujejo vnaprejšnjemu odpovedovanju večjih dogodkov, temveč se zavzemajo, da se ustrezne ukrepe sprejema od primera do primera.

Šabeder je dejal, da je ob robu sestanka govoril z večino ministrov, s katerimi so se dogovorili, da bodo v dnevnem stiku in da bodo skupaj sprejemali ukrepe.

V Italiji je novi koronavirus zahteval deset življenj, okuženih je 322 ljudi. Virus je najprej izbruhnil na severu države, zdaj pa se širi proti jugu države - primer okužbe so potrdili v Palermu in Liguriji, dva v Firencah.

Hrvaška postavila zabojnike za epidemiologe na dveh mejnih prehodih s Slovenijo

Hrvaške oblasti so danes na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. Gre za dodatne ukrepe.

V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, so danes pojasnili v policijski upravi s sedežem na Reki. Izbrali so mejna prehoda, preko katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo.