V odstopu

Šarca sestavljanje nove vlade ne preseneča

B.K./STA
25. 2. 2020, 13.06
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 13.08
Deli članek:

Morebitni dogovor o novi vladi premierja Janeza Janše za predsednika LMŠ Marjana Šarca ne pomeni kakšnega velikega presenečenja. "Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve," je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal v izjavi za medije v DZ.

STA
Marjan Šarec

Ponovno je zatrdil, da je svoj odstop dobro premislil. "Ugotovil sem, da se na ta način ni več dalo delati," je pojasnil. Želel si je sicer, da bi se tisti, ki so pred volitvami leta 2018 trdili, da s predsednikom SDS Janšo ne bodo sodelovali, tega tudi držali. Kljub temu pa je predvidel tudi možnost nastanka nove vlade in scenarij gre zdaj v to smer. "To me ne preseneča," je povedal.

Šarec sicer ocenjuje, da bo kljub nesoglasjem v njegovi koaliciji s partnerji v prihodnje še dalo sodelovati. "Počakajmo. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je ponazoril.

Predsednik LMŠ ob tem ni zanikal namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot pa da podprejo Janševo vlado. Kot je dejal, je njihova stranka vedno odprta za vse, ki se strinjajo z njihovimi vrednotami in programom.

Na vprašanja, kolikim poslancem je poslal ponudbo, na kakšen način in ali je dobil kakšen odgovor, Šarec ni odgovoril konkretno. Kot je dejal, to niti ni pomembno. "Vsi vedo, da je naša stranka odprta za vse svobodomiselne ljudi," je povedal.

Če bo vlada oblikovana, pa bo LMŠ opozicija, ki ima zdravo pamet, ki bo konstruktivna, in ki ve, kaj Slovenija potrebuje. Ves čas so si prizadevali za krepitev sredine in zdaj se je po njegovih besedah tudi pokazalo, kdo je prava sredina in kdo se drži svojih načel. "Tako bomo ravnali tudi v prihodnje," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo kot opozicijski poslanec morda prevzel vodenje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, pa je odvrnil, da kaj takega ne bi bilo ne sprejemljivo ne higienično. O prihodnosti državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. Ima pa, kot je še povedal Šarec, zamrznjeno službo v javni upravi.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je sicer medtem predsedniku republike Borutu Pahorju že posredoval predlog za imenovanje Janše za mandatarja.