Tudi v Švici prvi primer okužbe,v Španiji prvi na celini

Potrjeno! Prve okužbe s koronavirusom na Hrvaškem in v Avstriji

G.G.
25. 2. 2020, 12.49
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 21.29
Deli članek:

Le vprašanje časa je bilo.

Reuters
Fotografija je simbolična

Gre za mlajšega moškega, ki je bil med 19. in 21. februarjem s punco v Milanu. Trenutno je na Kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Moški je v dobrem zdravstvenem stanju, njegove partnerke še niso testirali. Kot poročajo hrvaški mediji, sta bila skupaj na tekmi Lige prvakov na stadionu San Siro v Milanu.

Zdravstvene oblasti zdaj iščejo vse ljudi, ki so bili v stiku z okuženim. Ta je bil v Milanu med 19. in 21. februarjem, po prihodu domov pa se je v petek vrnil na delovno mesto. Zaposlen je v podjetju Ericsson Nikola Tesla v Zagrebu. Po poročanju hrvaških medijev so delodajalca o okužbi njihovega zaposlenega obvestili njegovi družinski člani in ne pristojne institucije. 

Na območju primorsko-goranske županije je pod nadzorom epidemiologov nekaj manj kot 30 oseb. Na območju županije so določili tudi objekt, v katerem bodo morebitne zbolele osebe namestili v izolaciji, a točne lokacije niso želeli razkriti.

V reški kliniki za okužbe so v noči na torek prejeli devet oseb, ki so delale v eni od italijanskih tovarn, v kateri je bilo 20 okuženih delavcev. Laboratorijske preiskave so nocoj pokazale, da niso okuženi s koronavirusom in jih bodo spustili domov, so potrdili na Reki.

Dva primera okužbe na Tirolskem

Skoraj istočasno so okužbo z "wuhanskim" koronavirusom potrdili na avstrijskem Tirolskem. Pri dveh 24-letnikih je bil pozitiven že drugi test na okužbo. Oba živita v Innsbrucku, eden od njiju je sicer priseljen iz Lombardije, je sporočil deželni glavar Günther Platter. Oba imata rahlo povišano telesno temperaturo in sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, nobeden od njiju pa ni huje bolan.

Direktor univerzitetnega kliničnega centra v Innsbrucku Günter Weiss je kasneje na novinarski konferenci povedal, da bosta oba v karanteni ostala do konca tedna. Gre za par, ki je doma v okolici Bergama v Lombardiji in je v petek z osebnim avtomobilom pripotoval v Innsbruck. Po prvih podatkih naj bi ženska živela in delala v tem mestu kot receptorka v enem od tamkajšnjih hotelov. Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku, zato so hotel preventivno zaprli, poročajo avstrijski mediji. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa. 

Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so doslej na Tirolskem testirali 14 oseb.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Tudi v Švici prvi primer okužbe,v Španiji prvi na celini

V Švici so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Iz Španije danes poročajo o prvem primeru okužbe na celini. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus sars-cov-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije.

V Španiji je to četrti potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom. Minuli teden so okužbo potrdili pri nemškemu državljanu na kanarskem otoku La Gomera ter pri Britancu na Majorki. Ta teden so okužbo potrdili pri Italijanu na Tenerifih. Hotel, v katerem je 69-letnik bival, je v karanteni. Vseh več kot tisoč gostov bodo zdravniško pregledali.

Okužbo z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Švici. Okužbo so potrdili v kantonu Ticino, ki meji na italijansko Lombardijo, kjer so zabeležili več primerov okužb z virusom. Več informacij naj bi bilo znanih po 17. uri. Švicarski notranji minister Alain Berset je v ponedeljek zatrdil, da je država dobro pripravljena.