covid-19

Ljubljanska univerza zaradi virusa pozvala nekatere študente naj ostanejo doma

B.K./STA
25. 2. 2020, 12.41
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 13.50
Deli članek:

Na Univerzi v Ljubljani so sprejeli prve ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa Covid-19, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju izobraževalnih aktivnosti.

Wikipedia
Univerza v Ljubljani

Vodstvo Univerze med drugim vse študente in sodelavce, ki so se zadnjih 10 dni mudili v italijanskih krajih, ki so trenutno v karanteni zaradi koronavirusa, pozivajo, naj prihodnja dva tedna ostanejo doma.

Doma naj tako - ne glede na svoje počutje - ostanejo vsi zaposleni, sodelavci in študenti, ki so se v zadnjih 10 dneh zadrževali v italijanskih krajih Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo' Euganeo. Prav tako to velja za tiste, ki so v tem času bili v drugih krajih zunaj Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa.

Tisti, ki v 14 dneh ne bodo zboleli, se lahko vrnejo v službo oz. k pouku. Tistim, pri katerih bi se morda pojavili povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka ali težko dihanje, pa svetujejo, naj o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestijo svojega zdravnika. "Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih," še svetujejo.

Poleg tega vsem fakultetam svetujejo preložitev obiskov študentov, profesorjev ali poslovnih partnerjev iz bolj ogroženih držav.

Študenti ljubljanske fakultete za družbene vede so že v ponedeljek prejeli obvestilo fakultete, naj upoštevajo vsakodnevne zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so higiena rok in kašlja.

Iz obvestila je tudi razvidno, da imajo čistilke na fakulteti dodatna navodila za razkuževanje kljuk vrat in drugih površin. Vse, ki so bolni ali okrevajo od gripe, kašljajo, kihajo, čeprav so brez vročine, pa opominjajo, naj ne hodijo na predavanja.

Z ukrepi tudi nekatere gimnazije

Tako je Gimnazija Bežigrad zaradi preventivnih ukrepov pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom do nadaljnjega odpovedala za danes napovedano srečanje staršev drugih letnikov. Na ljubljanski Gimnaziji Poljane so odpovedali za marec načrtovane mednarodne izmenjave z Italijo ter aprilske strokovne ekskurzije v Rim in zamejstvo.