ZZS s predlogom mreže vhodnih ambulant

Lažne informacije o okužbah s koronavirusom v Sloveniji. Vseh opravljenih 49 testov negativnih

G.G./STA
25. 2. 2020, 10.39
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 17.56
Deli članek:

Kakšno je stanje glede sumov na zloglasni koronavirus v Sloveniji?

Sašo Bizjak
Fotografija je arhiovska

V zadnjih dneh so se v javnosti večkrat pojavile informacije o primerih okužbe z novim koronavirusom tudi pri nas, a pristojni to zanikajo. Vlada je na Twitterju zapisala, da v Sloveniji danes do 13. ure še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Isto so  zatrdili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v obeh kliničnih centrih. Kasneje so z ministrstva sporočili, da je bilo doslej opravljenih 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni.  

Do včerajšnjega dne so na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi pa so bili negativni, je sredi popoldneva dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Dva nova suma so nato zabeležili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Oba suma so s testiranjem ovrgli, je povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor.

Za popolno prepoved obiskov v kliničnem centru so se odločili predvsem zaradi pojava virusa v Italiji. "Za to smo se odločili iz čisto preventivnih razlogov," je pojasnil Lencl in dodal, da so se na morebiten izbruh bolezni pripravljali že prej, minuli konec tedna, ko se je novi koronavirus pojavil v Italiji, pa so intenzivirali priprave. Zaradi bližine okužb je namreč večja verjetnost, da se virus pojavi tudi v Sloveniji.

Večja ozaveščenost in večja občutljivost

Že v prejšnjih tednih so v UKC Maribor zabeležili nekaj posamičnih sumov na okužbo s sars-cov-2, a so bili v vseh primerih testi negativni. Lencl to pripisuje večji ozaveščenosti in posledično večji občutljivosti javnosti o nevarnosti okužbe. Obenem zagotavlja, da so v kliničnem centru ustrezno pripravljeni na morebiten izbruh bolezni.

Tudi na ministrstvu za zdravje mirijo, da za zdaj ni razloga za preplah. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Vendar pa ministrstvo priznava, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, so sporočili v ponedeljek.

Zdravniška zbornica za vzpostavitev mreže vstopnih točk za sume na okužbo s koronavirusom

V Zdravniški zbornici Slovenije odgovorne pozivajo k vzpostavitvi mreže vstopnih točk po državi, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z novim koronavirusom lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant in kontaktne številke bi morale biti javno objavljene za celotno Slovenijo in preko vseh medijev, so prepričani.

Država bi za te točke tudi laže zagotavljala ustrezne pogoje delovanja - to je ustrezno zaščitno opremo za vse zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz okuženih, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, kot za pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije.

Zbornica te rešitve predlaga in jih bo ponavljala vse do ureditve razmer. Kot navajajo, se na njih nas kljub številnim kriznim sestankom, ki naj bi tekli na najvišji državni ravni, še naprej obračajo zdravniki in zobozdravniki. Ti iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa, so navedli.

Stališče zdravniške zbornice je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce. Zato NIJZ pozivajo, naj pojasni, zakaj niso pri izvajalcih vse od 29. januarja preverili, ali imajo ustrezno opremo, ki je bila v navodilih.

Menijo, da bi NIJZ te podatke moral imeti sistematično zbrane že pred dvema tednoma. Vse tiste izvajalce, ki mu podatkov ne bi sporočili, pa bi moral takoj vnovič pozvati, da mu sporočijo stanje zalog in ali imajo kakršnekoli težave z dobavami, so še zapisali v sporočilu za javnost.