Sporazum naj bi bil parafiran

Tretja Janševa vlada sestavljena, torta pa tudi že razrezana

S.R./STA
25. 2. 2020, 12.30
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 17.57
Deli članek:

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS, je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju prenesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja. Po naših informacijah naj bi NSi prejela ministrstva za obrambo, infrastrukturo in delo.

STA
Obeta se tretja vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Informacije, da je dogovor o novi koaliciji, ki ji bo predsedoval prvak stranke SDS Janez Janša, sklenjen, so se izkazale za resnične. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je predsedniku Borutu Pahorju danes namreč prenesel predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja.

Imena kandidatov, ki bi po neuradnih informacijah lahko zasedli posamezne ministrske stolčke:
- ministrstvo za notranje zadeve: Zvonko Černač (SDS), Božo Predalič (SDS)
- ministrstvo za zunanje zadeve: Anže Logar (SDS)
- ministrstvo za obrambo: Matej Tonin (NSi)
- ministrstvo za finance: Andrej Šircelj (SDS)
- ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)
- ministrstvo za zdravje: Tomaž Gantar (DeSUS)
- ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Cveto Uršič (NSi)
- ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Mitja Slavinec (SMC)
- ministrstvo za infrastrukturo: Jernej Vrtovec (NSi)
- ministrstvo za pravosodje: Igor Zorčič (SMC)
- ministrstvo za javno upravo: Nejc Brezovar (SMC)
- ministrstvo za okolje in prostor: Andrej Vizjak (SDS)
- ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)
- ministrstvo za kulturo: Damjan Damjanovič (SDS)

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, je koalicijski sporazum že parafiran. Tako naj bi stranka NSi, katere svet naj bi se sestal danes pozno popoldne oziroma zvečer, prejela Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za infrastrukturo ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Njihovo izjavo glede vstopa v Janševo vlado gre pričakovati zvečer ob približno 21. uri. Že pred tem, domnevno ob 15. uri, bosta glede vprašanja o vstopu v Janševo vlado zasedala tudi izvršni odbor in svet DeSUS, pri čemer naj svet stranke odločitve ne bi sprejel s preglasovanjem. Predsednica DeSUSa Aleksandra Pivec naj bi zahtevala poenotenje, da torej odločitev, kakršna koli že bo, podpre najmanj 70 odstotkov članov sveta. Popoldne oziroma proti večeru naj bi o vstopu v vlado odločali tudi organi SMC.

Tako bo treba še vedno počakati, da Janšo podprejo druge stranke v koaliciji oziroma poslanske skupine. Če bodo Janšo podprli, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Sicer pa je Krivec Pahorju predstavil tudi dosedanji potek dogovorov za novo vlado, Pahorjeva odločitev glede predloga pa je po besedah Krivca stvar njegove presoje. Stranke so vsebinsko usklajene. SDS po njegovih navedbah zagotavlja 26 poslanskih glasov za imenovanje te vlade in za mandatarja. Koliko glasov drugih strank imajo zagotovljenih, je, kot pravi, odvisno od odločitve organov drugih strank. 

Razdelitev resorjev

Krivec sicer ni potrdil neuradnih informacij, da so predsedniki potencialnih partneric v ponedeljek že parafirali osnutek koalicijske pogodbe. O tem bodo po njegovih besedah pravočasno obveščali, so pa zadeve programsko usklajene, kar je bilo pomembno za nadaljevanje postopkov na organih strank. Tudi kadrovski razrez je stvar naslednjih korakov, je dodal in tako ni potrdil neuradnih navedb v medijih o razdelitvi resorjev v potencialni vladi. Kadrovski razrez je po besedah Krivca odvisen tudi od odločitve organov strank. 

Po neuradnih podatkih so se namreč stranke že dogovorile o razdelitvi ministrskih resorjev. Ob NSi, ki naj bi v roke prejela zgoraj navedena ministrstva, bi SDS pripadlo pet ministrstev in dva resorja brez listnice. To so ministrstva za finance, okolje in prostor, zunanje zadeve, notranje zadeve in kulturo ter resorja za kohezijo in za Slovence po svetu. SMC naj bi prevzela štiri ministrstva, in sicer za gospodarstvo, pravosodje, javno upravo in izobraževanje, DeSUS pa naj bi pripadla kmetijski in zdravstveni resor.

V SMC in NSi razrez potrdili

Da je kadrovski razrez po resorjih dogovorjen, pa je danes potrdil  vodja poslancev SMC Igor Zorčič, ki pa ni želel govoriti o morebitnih ministrskih imenih, o katerih poročajo mediji. Zorčiča se omenja kot možnega ministra za pravosodje, a danes je dejal, da mu "nihče ni ničesar ponudil", zato je o tem prezgodaj govoriti. Kadrovski razrez je treba po njegovem mnenju vedno gledati v kontekstu vsebine koalicijske pogodbe in načrtovane poti vlade. 

Zorčič verjame, da kadrovski razrez skupaj z vsebino koalicijske pogodbe naslavlja vsa vprašanja, ki jih je izpostavila SMC, in odpravlja "strahove, ki se pojavljajo v javnosti s strani razno raznih piscev pisem". Pred dnevi je namreč skupina znanstvenikov v javnem pismu posvarila pred koalicijo pod Janševim vodstvom.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je po pogovoru s Pahorjem, da je do odločitve o vladi še vse odprto. Zanj osebno je koalicijska pogodba sicer sprejemljiva, a je ob tem poudaril, da še ne more zagotoviti podpore poslanske skupine prvaku SDS Janezu Janši za mandatarja, dokler o vstopu vladi ne odloči svet stranke. Tudi on je potrdil, da je kadrovski razrez po resorjih že dorečen in da bi NSi pripadla zgoraj navedena ministrstva. Dejal je še, da dokončnega izbora kandidatov za ministre še nimajo, imajo pa nabor možnih kandidatov. O imenih še ni želel govoriti.