Osnovna živila, konzerve in razkužila

FOTO: Je slovenske kupce zajela korona histerija?

G.G./B.K.
25. 2. 2020, 14.40
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 18.43
Deli članek:

Z novicami o koronavirusu v sosednjih državah se je med ljudmi razmahnila panika. Nekateri so pričeli s pretiranim kopičenjem živil. Naše največje trgovce smo povprašali, kakšna je situacija »na terenu«.

STA
Delno prazne police trgovine Spar v Domžalah.

Najprej k »najboljšemu sosedu«. »Iz razumljivih in predvidljivih razlogov smo seveda opazili povečan promet v trgovinah ob meji z Italijo, predvsem na Goriškem,« so sporočili iz Mercatorja, trende rasti pa opažajo predvsem pri osnovnih živilih.

STA
Delno prazne police trgovine Spar v Domžalah.

»Potrudili se bomo, da bodo naše trgovine tudi v prihodnje ustrezno založene, predvsem z osnovnimi živili, ki jih kupci, v zadnjih dneh predvsem iz Italije, kupujejo na zalogo,« pojasnjujejo v Mercatorju. Ta živila so moka, sladkor, olja, suhi kvas, konzervirani izdelki in podobno. »Prepričani pa smo, da ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost v zvezi s pomanjkanjem živil,« zaključujejo v Mercatorju, kjer ne pričakujejo zaustavitve dobave iz tujine.

STA
Delno prazne police trgovine Spar v Domžalah.

Bralka
Fotografija polic, ki niso povsem zapolnjene.

Bralka
Fotografija polic, ki niso povsem zapolnjene.

Bralka
Fotografija polic, ki niso povsem zapolnjene.

V Lidlu fotografij praznih polici niso zasledili, razlogov za nerazpoložljivost izdelkov pa je lahko več. »Pri nas trenutno ni opaziti večjih sprememb v povpraševanju, v trgovinah, ki so v bližini italijanske meje, je nekoliko poraslo povpraševanje po razkužilih za roke in konzervirane hrane, vendar so naše trgovine normalno založene,« pojasnjujejo v Lidlu. Pravijo, da blago naročajo na dnevni ravni, zato lahko kakšnega izdelka določen dan zmanjka, naslednji dan pa je spet na razpolago. izdelki, četudi kak dan morda poidejo, naslednji dan normalno razpoložljivi.

Je kaj drugače v Hoferjevih trgovinah. Ni. Kupci posegajo nekoliko več po osnovnih živilih in živilih z daljšim rokom trajanja ter higienskih pripomočkih. »Dobavna veriga načeloma ni motena, prav tako se trenutno ne soočamo s pomanjkanjem zalog,« pomirjajo v Hoferju.Podobno so dogaja v Sparu Slovenija. V zadnjih dneh so opazili povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe in povečan delež večjih nakupov. »Nemoteno zagotavljamo zadostne količine izdelkov, ki so na voljo v naših trgovinah, obenem pa smo pripravljeni tudi na morebitno dodatno povpraševanje,« dodajo pri Sparu.

Popoldne so se oglasili še iz podjetja Engrotuš, kjer so prav tako nakazali, da je panika odveč, poroča STA. Po njihovih besedah imajo v trgovinah Tuš dovolj zaloge izdelkov, naredili pa bodo vse, da bodo prodajalne ustrezno založene tudi v prihodnje. »Ker blago na dnevni ravni dobavljamo iz lastnega logističnega centra, ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil,« so sklenili.

Najbolj skromen odgovor so nam namenili v trgovini E. Leclerc. Pravijo, da sta njihovi trgovini »v teh dneh, kot čez celo leto, dobro obiskani«. Težav v ponudbi ne pričakujejo.