OSNUTEK V PRIPRAVI

Kdo so osrednji pogajalci v pogovorih z Janšo?

Luka Tetičkovič
19. 2. 2020, 19.30
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 19.36
Deli članek:

Za zdaj še ni videti, da bi pogajanja o morebitni koaliciji obrodila konkretne sadove, čeprav naj bi stranka SDS že začela pripravljati osnutek koalicijskega sporazuma.

STA
Kdaj bo Janša predstavil osnutek koalicijskega sporazuma?

Koalicijska pogajanja se vlečejo že četrti teden, vendar naj bi v stranki SDS že pripravili osnutek koalicijskega sporazuma. Ali so tega partnerjem predstavili na sestanku, ki naj bi se zgodil včeraj zvečer, nam ni uspelo potrditi. Po včerajšnjih napovedih naj bi bil namenjen predvsem glajenju razlik z Desusom in SMC. Iz stranke SDS so danes sicer sporočili, da pogajanja o novi koaliciji potekajo prepočasi, zato se zadnje dni pripravljajo na volitve.

Janez Janša, predsednik stranke SDS, je sicer takoj po odstopu premierja Marjana Šarca zatrjeval, da je bolj kot novi koaliciji naklonjen predčasnim volitvam. Ti interesi naj bi bili še vedno živi, postopek koalicijskih pogajanj pa je po naših informacijah predstava za javnost, z namenom, da se stranka SDS prikaže kot konstruktivna partnerica – kar bi ji na volitvah prineslo dodatne glasove.

Liberalne stranke v tej enačbi ne morejo računati na podoben rezultat – saj jim že samo pogovori z Janšo odtujujejo volivce.

STA
Pivčeva članstvo še prepričuje.

Stranko Desus zastopa Pivčeva

Po naših informacijah sta se v imenu Desusa sprva pogajala vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in poslanec Ivan Hršak. Pogajalsko žezlo je nato prevzela predsednica Desusa Aleksandra Pivec, ki ji je sprva pomagal Tomaž Gantar, zdaj pa jo spremlja le še generalna sekretarka Nina Stankovič. Pivčeva veliko hodi tudi po strankinem terenu, ta teden naj bi obiskala tri pokrajinske odbore, prejšnji teden je obiskala štiri.

STA
Počivalšek se članstvu ne pusti prepričati.

Za stranko SMC Počivalšek in Zorčič

V stranki SDS so ta teden preračunavali, kako se želje potencialnih koalicijskih partnerjev prevajajo v finančne posledice za državni proračun. Kmalu naj bi bilo znano, ali je osnutek koalicijske pogodbe pripravljen.

Glavna pogajalca na strani SMC sta njen predsednik Zdravko Počivalšek in vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Pri tem ju spremlja generalni sekretar stranke Miha Rebolj. Stranka ima še vedno težave s prepričevanjem svojega članstva, po poročanju Dnevnika je v ta namen med članstvo poslala anketo, ali so naklonjeni koaliciji s SDS, vendar njenih rezultatov niso javno predstavili. Domnevno naj bi se kar dve tretjini članstva, ki je izpolnilo anketo, izreklo proti sodelovanju v desni koaliciji.

Kadrovsko uganko naj bi na strani SMC reševal Aleksander Kešeljević, ki je bil desni koaliciji naklonjen že pred osnovanjem Šarčeve koalicije.

Bobo
Hajdinjak ima kot edini pogajalec jasen mandat, o čemer se lahko pogaja.

Interese NSi usklajuje Hajdinjak

Na strani stranke NSi se po naših informacijah pogaja podpredsednik Valentin Hajdinjak, ki je tudi soavtor strankinega programa, ki je bil na zadnjem strankinem kongresu potrjen z namenom premika stranke v sredino političnega prostora.

Pogajalci NSi imajo tudi edini jasen mandat, ki jim ga je dal izvršilni odbor stranke. Nesoglasja naj bi bila le kadrovska, saj NSi želi, da Matej Tonin dobi pozicijo predsednika državnega zbora. To možnost je Janša zavrnil že prejšnji teden, saj da želi vse predsednike strank v svoji ministrski ekipi. Po informacijah Reporterja naj bi se Tonin Janši uklonil in bi v morebitni vladi prevzel eno od državotvornih ministrstev.

V tem trenutku se še nič ne dogaja

Po poročanju Repoterja je iz pogajalskih vrst strank slišati, da so koalicijska pogajanja obstala – žogica je namreč na strani SDS, ki pripravlja osnutek koalicijske pogodbe. V SDS še preračunavajo, kakšne so finančne posledice koalicijskih zahtev. Predvsem Desus je zasolil ceno svojega sodelovanja, zahteva namreč ukrepe v višini dveh milijard evrov.

Veliko negotovosti je tudi glede tega, ali lahko stranka SMC v enačbo pripelje toliko glasov, kot jih obljublja – po trenutnih informacijah naj bi bilo Janševo vlado pripravljenih podpreti pet od desetih poslancev SMC.