"Prepočasna pogajanja"

Počivalšek prejel mandat, v SDS pogled usmerili v predčasne volitve

S.R./STA
19. 2. 2020, 19.28
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 21.07
Deli članek:

Iz stranke SDS sporočajo, da pogajanja o novi koaliciji potekajo prepočasi, zato se zadnje dni pripravljajo na volitve.

STA
Prihod predsednika SMC Zdravka Počivalška na svet SMC.

Stranka SDS, ki vodi pogovore o oblikovanju nove vlade, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, je danes na Twitterju zapisala, da pogajanja o novi večinski vladni koaliciji potekajo, a zadnje štiri dni prepočasi. Zato so zadnja dva dneva posvetili pripravam na volitve. Dopisali so še, da se "na daljavo in prek medijskih objav resnih zadev ne da usklajevati".

Pogovori med strankami SDS, SMC, DeSUS in NSi so se začeli po tistem, ko je s premierskega položaja odstopil Marjan Šarec. V stranki DeSUS so v zadnjih dneh razkrili svoje zahteve, stranka SMC pa razpravo o pogajanjih ravnokar vodi na svetu stranke.

25 proti 1

Svet SMC je na današnji seji sicer pooblastil predsednika stranke Zdravka Počivalška, da nadaljuje pogovore o vstopu v morebitno vlado Janeza Janše. Kot je po seji novinarjem pojasnil Počivalšek, je 25 članov sveta tak sklep podprlo, proti pa je bil poslanec Jani Möderndorfer. Stranka sicer nadaljuje tudi priprave na morebitne predčasne volitve. 

Počivalšek je namreč danes člane sveta stranke seznanil s potekom pogovorov s strankami SDS, DeSUS in NSi o vladni koaliciji, ki bi jo oblikovali po odstopu premierja Marjana Šarca. Na spletni strani stranke so sicer neposredno po koncu seje dodatno pojasnili, da "svet ni glasoval o nobeni zavezujoči odločitvi", se je pa strinjal s tem, da vodstvo stranke nadaljuje pogovore o oblikovanju morebitne nove vlade. 

Dodali so še Počivalškovo oceno, da je to za SMC prednostna možnost. "Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili," so Počivalškove besede zapisali na spletni strani. "Predčasne volitve bodo, če pride do njih, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov," menijo v stranki.