Nenapovedan nadzor

"Če bi šlo za kar koli resnega, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico NPU pošlješ Žana Mahniča"

S.R./STA
19. 2. 2020, 17.10
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 17.43
Deli članek:

Vrstijo se odzivi po včerajšnjem nenapovedanem nadzoru na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki ga je izvedla pooblaščena skupina Knovsa na čelu z Žanom Mahničem. Preverjali so informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije.

Bobo
Žan Mahnič je generalno direktorico slovenske policije pozval, naj pomisli na svojo prihodnost.

Danes popoldne se je glede dogajanja prek twitterja oglasil tudi Šarec, ki je dejal, da je "vse bolj jasno, da je obisk KNOVS-a na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja!"

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek verjame, da je Slovenija demokratična država. Take zgodbe ga sicer skrbijo, verjame pa, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja, je dejal ob robu današnje seje strateškega sveta za metalurgijo v Ljubljani. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je v izjavi v DZ pojasnil, da niso seznanjeni s podlago za torkov nadzor Knovsa na NPU. "Morda je to neka juha, ki pa se ne bo pojedla tako vroča, kot se je, izgleda, skuhala," je ugotavljal. Zatrdil je, da se za zdaj počuti varnega in ni zaslutil, da bi mu kdor koli sledil. 

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela v torek iz medijev. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," je dejala ob robu 14. licitacije vrednejšega lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni. 

Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode. Kot je še dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je v izjavi v DZ spomnil, da ni član Knovsa in dogajanje gleda "od daleč". "A če je tudi 0,5 odstotka v tem resnice, je to zaskrbljujoče," je opozoril.

Kordiš o metodi reševanja zadev

Poslanec Levice Miha Kordiš je dogajanje okoli suma prisluškovanja in sledenja političnim predstavnikom in njihovim družinskim članom označil za običajno politično aferaštvo. "Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pošlješ Žana Mahniča," meni. 

"SDS in predsednik Janez Janša sta že večkrat dokazala, da imata prakso zlorabljanja državnih institucij. Obenem je to neka šola, ki ji pripada tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Damir Črnčec," je v izjavi v DZ dejal Kordiš. Tako po njegovem mnenju ne bi presenetilo, če se je "teh slabih navad navlekel" tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec

Židan pozval k umiritvi retorike

Predsednik SD in DZ Dejan Židan je v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, naj raziščejo "sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev".

Kot je dejal Židan, gre pri očitkih o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev še vedno zgolj samo za sume, "vendar želim, da organi to svojo nalogo opravijo v miru in na način, da bomo seznanjeni z njihovimi rezultati". Na vprašanje, ali je sam zasledil določena nezakonita sledenja politikom, o čemer naj bi govoril v oddaji Tarča na TV Slovenija, je odgovoril, da je o tem govorila novinarka, sam pa da se je samo odzval na sume, ki so bili predstavljeni. "Ne vem, ali sumi držijo ali ne, želim pa, da se stvari razjasnijo," je dejal. "Sam se počutim varno, moja država je demokratična in naredil bom vse, da taka tudi tudi ostane," je dejal. Občutka, da bi mu kdo sledil ali mu prisluškoval, pa nima. 

Težko komentira tudi današnje navedbe generalnega sekretarja SAB Jernej Pavliča, da v stranki ne izključujejo možnosti, da bi prihajalo do prisluškovanja predstavnikom stranke in družinskim članom, se pa zdi Židanu prav, da se vse take sume razišče. 

Na vprašanje, ali je Knovs po njegovem presegel svoje pristojnosti, ko je v torek opravil nadzor na policiji, pa je odgovoril, da konkretnih primerov ne želi ocenjevati. "Pričakujem, da vse institucije, ki imajo nalogo, da preiskujejo sumljiva dejanja, delujejo, morajo pa delovati v skladu z zakonodajo," je dejal.

STA
Poklukar je nadzor Knovsa najostreje obsodil.

Poklukar Knovsu očita zlorabo pooblastil

Glede vprašanja zlorabe pooblastil pa je bil bolj jasen minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je najostreje obsodil torkov nadzor Knovsa na policiji, saj ocenjuje, da je zlorabil svoja pooblastila in pristojnosti, so v odzivu zapisali na ministrstvu. "Očitno je, da so želeli delovati politično," ocenjuje minister in to vidi kot nedopustno in nesprejemljivo. 

Po navedbah ministrstva so namreč člani komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs) "zahtevali podatke, do katerih skladno z zakonskimi predpisi niso upravičeni". 

"V ministrstvu za notranje zadeve spoštujemo mehanizme nadzora, med katere nedvomno sodi tudi parlamentarni nadzor. In nesporno je, da je slovenska policija najbolj nadziran organ v državi," so navedli, a hkrati poudarili, da morajo ti nadzori temeljiti na zakonsko predpisanih pogojih oziroma morajo biti izvedeni v okviru pristojnosti, ki jih posamezen nadzorni organ ima.

Na policiji so namreč pooblaščeni skupini Knovsa očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira. SDS pa policiji očita zavračanje parlamentarnega nadzora. Posledično so štirje poslanci SDS in poslanka NSi, ki so člani preiskovalne komisije v zadevi Kangler, odločili, da podatke, ki jih ni dobil Knovs, zahtevajo v okviru te komisije. Zanimajo jih vpogledi v podatke o preteklih prekrških vseh poslancev in članov vlade, s katerimi bi se lahko pritiskalo na poslance.