Ostro

Tatjana Bobnar: "Nikoli nisem in ne bom popustila pritiskom. Moje vodilo so izključno vrednote, v katere verjamem"

B.K.
19. 2. 2020, 14.11
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 16.30
Deli članek:

"Policija ni in ne bo podaljšana roka politike," je v današnji izjavi za medije dejala generalna direktorica slovenske policije.

STA
Tatjana Bobnar

"Smo strokovna služba, ki v tej državi zagotavlja varnost ljudem. Služimo ljudem in ne interesom politike," je Tatjana Bobnar dejala v odgovor na včerajšnji vpad treh članov Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ob tem je politike pozvala, naj se gredo politične kampanje "z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu."

"Slovenska policija je institucija, ki je med najbolj nadziranimi v državi, s čimer nimamo problemov. Vedno zagotavljamo vse potrebne podatke in vso dokumentacijo. Tudi včeraj sem pojasnila, da bodo dobili na vpogled vse potrebne podatke in dokumentacijo, ki se nanaša na njihovo pristojnost. Torej glede vseh prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato jim na vprašanja o odprtih predkazenskih postopkih nismo odgovarjali. In to ne glede na to, da me je gospod Žan Mahnič opozoril na mojo prihodnost."

Bobnarjeva je ob tem dejala, da policija nima čarobne palice, s katero bi "preprečila širjenje lažnih novic," da pa bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se te laži "ne bodo širile po policiji." Slovenska policija ima po njenih besedah "visko stopnjo zaupanja državljanov, ki ga želimo ohraniti. Če bi kdo ogrozil neodvisnost ali avtonomnost policije, bi s tem ogrozil vladavino prava."

Slovenska policija se podreja le državnemu tožilstvu, ne politiki

"Slovenska policija vse predkazenske postopke vodi samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca, ne pa na podlagi seznamov politikov in njihovih družinskih članov ali želja kogarkoli. Na vsa odklonska ravnanja znotraj policije se ustrezno odzivamo. Slovenska policija in njeno vodstvo ne bo popustilo nikakršnim pritiskom," je zagotovila Bobnarjeva.

STA
Tatjana Bobnar

Kaj so iskali?

Ob tem je še razkrila, da je v dokumentu, ki so ga s sabo imeli člani Knovsa, pisalo, "da bodo izvedli nadzor nad delom kriminalistične policije in Nacionalnega preiskovalnega urada," vprašanja pa so ji nato zastavili ustno. Pridobiti so hoteli informacije o konkretnih predkazenskih postopkih, "ki so bili v javnosti večkrat vzpostavljeni, tudi o vpogledu policistov o določenih poslancih, politikih in podobno. Na vsa ta vprašanja, ki ne izvirajo iz njihove zakonske pristojnosti, odgovora niso prejeli, omogočili pa smo jim nadzor v skladu s pristojnostmi." STA poroča, da so se vprašanja glede na dodatna pojasnila policije nanašala tudi na vpoglede policistov v podatke o določenih politikih in predkazenski postopek, začet marca 2018 zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, ne pa na preiskave o financiranju stranke SDS, kot smo sprva poročali. 

"V svoji 27-letni karieri sem doživela že vse sorte in nikoli nisem in ne bom popustila pod nobenim pritiskom," je zaključila Bobnarjeva. "Moje vodilo so izključno vrednote, v katere verjamem."