Sporen postopek?

Policija odgovarja, kaj se je zgodilo v "nenavadnem" primeru sina Alenke Bratušek

S.R.
19. 2. 2020, 18.32
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 19.16
Deli članek:

V slovenski policiji ostro zavračajo namigovanja, da je bil postopek zoper sina Alenke Bratušek kakorkoli sporen ali politično motiviran.

STA
Bratuškovi je sin o dogodku poročal že v nedeljo.

Spomnimo, nekateri mediji so v zadnjih dneh poročali o "nenavadnem srečanju" enega od otrok prvakinje stranke SAB Alenke Bratušek in policije. Ta da je v nedeljo opolnoči njenega sina, ko je zapeljal z dvorišča hiše, ustavila in pri tem uporabila vse preiskovalne metode. Po navedbah generalnega sekretarja stranke SAB Jerneja Pavliča so bile te metode "zelo nenavadne," zaslišali pa naj bi tudi sopotnika v vozilu. "Nenavadno" srečanje je že v nedeljo Bratuškovi opisal sam sin, ta je sicer uspešno opravil vse "teste," ki mu jih je zastavila policija. 

Odziv policije

Na poročanje o dogajanju se je danes odzvala tudi slovenska policija. Kot pojasnjuje tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, "policisti takrat niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v "nenavadnih" okoliščinah. Postopkov je bilo sicer več, med njimi eden okoli polnoči pri olimpijskem bazenu v Kranju, ko so policisti enega voznika kontrolirali iz dveh razlogov."

Prvi razlog je povezan z delom policije na področju kriminalitete, kjer policija preprečuje, odkriva in preiskuje kazniva dejanja, pojasnjuje Kos in dodaja, da je bilo vozilo osebe "v času, ko pogosto prihaja do vlomov, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš, voznik pa je z vožnjo začel, ko se mu je policijska patrulja začela približevati." Policistom zakonodaja omogoča, da ugotovijo identiteto osebe, ki "z obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek."

Drugi razlog pa je po navedbah Kosa ta, da so želeli ugotoviti zanesljivost voznika in izpolnjevanje pogojev za udeležbo v prometu. "Policijska patrulja posebnosti pri kontroli ni ugotovila, zato je postopek brez ukrepov zaključila ter ga evidentirala v poročilo opravljenem delu, kot to zahtevajo Pravila policije," so še pojasnili na kranjski policiji. Dodali so, da so pri vozniku preverili tudi njegovo psihofizično stanje ter da je postopek trajal nekaj minut. Ob tem so zanikali, da bi policisti kogarkoli zasliševali. "Policisti v postopku niso "zasliševali" nikogar, niso izvajali nobenih "preiskovalnih metod", niti niso govorili s sopotnikom," poudarja Kos in zaključuje, da "glede na do sedaj opravljeno preverjanje je bil postopek strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki je veljajo v policiji. Zato hkrati s pojasnilom ostro zavračamo namigovanja, da je bil kakorkoli sporen ali politično motiviran."