Nasvet potrošnikom

Prehranska dopolnila za razstrupljanje? Bolje uravnotežena prehrana, dovolj tekočine in gibanje ...

S.R./STA
19. 2. 2020, 19.50
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 19.54
Deli članek:

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) odsvetuje uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje ali detox.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V ZPS potrošnikom priporočajo, naj namesto dopolnil raje izberejo uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in gibanje, so navedli v sporočilu za javnost. ZPS se je s temi priporočili odzvala na po njihovih besedah neresnične objave v medijih o njihovih stališčih glede prehranskega dopolnila za razstrupljanje Liverin forte. Kot so opozorili, niso nikoli razglasili nobenega izmed prehranskih dopolnil za najbolj varen izdelek za razstrupljanje. Poleg tega opozarjajo tudi na očitno premalo nadzorovan trg s prehranskimi dopolnili. 

Spomnili so, da so v okviru tržnega pregleda januarja 2019 ugotovili, da označbe na prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe. Opozorili so, da za nobeno od učinkovin, uporabljenih v pregledanih izdelkih, še niso dokazani pozitivni učinki na razstrupljanje telesa oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) zaenkrat še nista odobrili. 

Vseh deset pregledanih izdelkov ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju jeter ali celega telesa. Na embalaži izdelkov in spletnih straneh prav vsi obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, predvsem pa boljše počutje in več energije po tretmaju z dopolnilom. Države članice EU so na EFSA sicer vložile nekaj prošenj za odobritev zdravstvenih trditev za rastline v povezavi z razstrupljanjem, a EFSA za večino trditev še ni podala končnega mnenja, zato trenutno zanje velja prehodno obdobje in navedbe niso prepovedane.

Vsebujejo tudi dodatke

Pomanjkljiva so tudi navodila glede dolžine jemanja prehranskega dopolnila. "Le štirje izmed desetih izdelkov so imeli na embalaži natančno navedbo dolžine jemanja dopolnila," je so v ZPS povzeli besede Anje Zupan iz zveze. Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov. Zupanova opozarja, da vsebujejo dopolnila tudi dodatke.

Za dolgoročno razstrupitev je po navedbah ZPS najpomembnejša vsakodnevna zdrava in uravnovešena prehrana. Poleg tega igrata veliko vlogo tudi telesna aktivnost in dovolj tekočine. Za dodatno razstrupitev je potrebno uživanje večjih količin sadja in zelenjave, s čimer bo posameznik poskrbel za zadosten vnos potrebnih hranil in antioksidantov, ki bodo nudili podporo telesu pri vseh funkcijah, tudi pri čiščenju odpadnih snovi, ki so se morda nakopičile.