Govorica telesa

FOTO: Dejan Židan: prisiljene grimase in sproščo čakanje

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
7. 9. 2019, 07.44
Posodobljeno: 7. 9. 2019, 07.44
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati.

Bobo
Dejan Židan.

V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel predsednika parlamenta RS Dejana Židana na srečanju z estonsko predsednico Kersti Kaljulaid.

Sprejem predsednice Estonije tako, kot mora biti. Prijazen nasmešek, dober očesni stik, druga roka sproščeno ob telesu in pozdravne besede dobrodošlice. Rahel Židanov nagib naprej sicer deluje vljudno do dame, načeloma pa ni potreben.

sta
Dejan Židan

Židan tokrat med poziranjem fotografom na obrazu vzdržuje prisiljen nasmešek in deluje nekoliko umetno. Med fotografiranjem raje pomislimo na kaj lepega, zabavnega, kot pa da se zatekamo k prisiljenim grimasam. Obraz se nam bo ob zabavnih mislih sam od sebe razlezel v naravni nasmešek.

sta
Dejan Židan

Njegova višina ga ves čas sili k nagibanju, saj se verjetno boji, da bi pri vzdrževanju pokončne drže telesa deloval preveč togo in arogantno. Gre za navado, ki pa je odveč, če je telo sproščeno. Na ustnicah nasmešek in dober očesni stik z občinstvom.

sta
Dejan Židan

Včasih je čakanje na protokolarnih dogodkih, ko smo izpostavljeni očem javnosti, tudi nekoliko zoprno. Židanu se vidi, da je vajen takšnih dogodkov in da sproščeno počaka, da sogovornica opravi svoje protokolarne naloge.

Več na www.edvardkadic.com.

sta
Dejan Židan