Luksuznih pet

Podpis za milijone: ko je pero dražje od meča

P.R.
6. 9. 2019, 20.41
Deli članek:

Prvi šolski teden je mimo, z njim pa tudi prve popisane strani v svežih zvezkih.

supermoney.com
Fulgor Nocturnus

Ob obujanju spominov na otroško navdušenje, ki nas je ob vonju še nepopisanih zvezkov in nedotaknjenih potrebščin vsaj v prvih tednih novega šolskega leta prevevalo v tistih zgodnjih šolskih letih, smo v uredništvu razpravljali tudi o tem, kaj je bil za nas v tistih časih nedosegljiv luksuz ali pa kaprica, za katero je bilo škoda denarja.

Naše želje so se takrat vrtele okrog torbic, peresnic in zvezkov, potiskanih s tisti hip najbolj popularnimi glasbenimi skupinami in risanimi junaki, zagotovo pa je redkokdo pomislil na nalivna peresa, ozaljšana z dragimi kamni in žlahtnimi kovinami. Predstavljamo vam nekaj najdražjih na svetu, ki po vsej verjetnosti v prvi vrsti niso namenjena za pisanje domačih nalog. Pravijo, da je pero močnejše od meča. Včasih je tudi dražje.

FULGOR NOCTURNUS, TIBALDI (7 milijonov evrov)

Nočni sijaj – bi nekako prosto po Prešernu lahko prevedli visokozveneče ime tega nalivnega peresa. V podjetju Tibaldi zagotavljajo, da je izdelano v zlatem rezu. Razmerje med pokrovčkom in držalom je namreč enako tako imenovanemu božanskemu številu: 1,618. Sicer pa se kiti še z 945 črnimi diamanti in 123 rubini. Do zdaj so izdelali le en primerek peresa, prodali pa so ga na dobrodelni dražbi v Šanghaju.

BOHEME ROYAL PEN, MONTBLANC (1,3 milijona evrov)

supermoney.com
Boehme Royal Pen

Diamanti, diamanti in še enkrat diamanti! Na temle peresu, oblečenem v 18-karatno belo zlato, se stiska več kot 1430 diamantov. Logotip podjetja Montblanc je izdelan iz dodatnih 18 diamantov in drobnih zlatih obroškov. Lahko bi rekli, da je vse skupaj že malo pretirano, ampak, hej, navsezadnje pero v imenu nosi besedo »kraljevsko«.

DIAMANT, AURORA (1,17 milijona evrov)

supermoney.com
Diamant Aurora

Nalivno pero, ki je tako ekskluzivno, da izdelajo samo eno na leto. Ponaša se s 30-karatnimi diamanti, eden največjih je na pokrovčku, v gnezdu iz 18-karatnega zlata. Za ta denar si seveda (oh, kako velikodušno!) lahko omislite tudi gravuro s svojim imenom.

HEAVEN GOLD, ANITA TAN (900 tisoč evrov)

supermoney.com
Heaven Gold

Pisalo, ki ga je ženska oblikovala za žensko, slikovito pravi opis tega peresa, ki v imenu združuje nebesa in zlato. No, cena ni ravno nebeška, je pa visoka, a zanjo oblikovalka obljublja 161 diamantov, ki obkrožajo 43-karatni dragulj.

MYSTERY MASTERPIECE, MONTBLANC & VAN CLEEF & ARPELS (660 tisoč evrov)

supermoney.com
Mystery Masterpiece

Skrivnostna umetnina je plod sodelovanja umetnikov in obrtnikov, tole nalivno pero so menda ustvarjali kar leto in pol. Izdelali so zgolj tri, vsako pa se kiti s 30-karatnimi dragulji. Eno pero je odeto v rubine, drugo v safirje, tretje pa v smaragd.